Dostupni linkovi

Makedonija: Neizvesno nakon što Gruevski nije uspeo da formira Vladu


Nikola Gruevski, prvi čovek VMRO DPMNE
Nikola Gruevski, prvi čovek VMRO DPMNE

Vladajuća makedonska partija VMRO DPMNE i albanska Demokratska unija za integraciju (DUI) nisu uspele da formiraju Vladu u predviđenom roku, pošto je DUI nakon višednevnih konsultacija i sastanaka nešto pre ponoći saopštila da joj treba još vremena za konsultacije o ovom pitanju.

Portparol DUI Bujar Osmani je rekao da nastavljaju razgovore i da su za njih i dalje otvorene sve opcije.

"Razgovor je bio koristan, konstruktivan i dobronameran, kako bi doneli najbolju odluku za sve građane Makedonije. Jednoglasno smo odlučili da diskusija ne može biti završena danas i da nema dovoljno argumenata kako bi se opredelili za jednu od pet opcija koje su bile ponuđene", rekao je Osmani.

Pet mogućih opcija, kako je naveo Osmani, bile su koalicija sa VMRO DPMNE ili sa opozicionim Socijaldemokratskim savezom (SDSM), široka koalicija više partija, te da idu u opoziciju ili na nove izbore.

Iz VMRO DPMNE oko ponoći su saopštili da dogovor o koaliciji nije postignut, te da je održavanje novih izbora zrelo rešenje, kako bi bila prevaziđena kriza i stavljene u prvi plan prioritetne reforme.

"VMRO DPMNE, zajedno sa Koalicijom Za bolju Makedoniju, kao pobednik poslednjih izbora, smatra da formiranje Vlade treba biti u funkciji okončavanja političke krize, a ne njenog produbljavanja", kaže se u saopštenju ove partije.

Oni poručuju da bi svako drugo rešenje osim novih izbora ponovo dovelo do konflikata i problema u ionako podeljenom društvu, te naglašavaju kako i dalje ostaju na svojim principijelnim pozicijama u odnosu na strateška pitanja od državnog i nacionalnog interesa i proglasa usvojenog 17. decembra.

Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov je nakon izbora dao mandat lideru VMRO DPMNE Nikoli Gruevskom da formira Vladu, odnosno parlamentarnu većinu od 61 poslanika, u čemu nije uspeo.

Dalji tok događaja je neizvestan, jer postoji nekoliko tumačenja Ustava. Neki smatraju da Ivanov treba dati mandat drugom predstavniku VMRO DPMNE, drugi da sada Socijaldemokrate trebaju pokušati da formiraju vladu, a postoje i nagađanja da je moguća vlada široke koalicije sa svim partijama, koja bi radila do novih izbora.

Na prevremenim parlamentarnim izborima 11. decembra 2016. VMRO DPMNE je dobila 51 poslaničko mesto, Socijaldemokratski savez 49, a partije Albanaca ukupno imaju 20 mesta u parlamentu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG