Dostupni linkovi

Makedonija: Neizvestan period za novog mandatara Gruevskog


Analitičari prognoziraju da, ko god da formira Vladu, verovatno slede novi prevremeni parlamentarni izbori u proleće: Nikola Gruevski

Autor: Srgjan Stojančov

Predsednik Makedonije Đorge Ivanov danas je, na dan isteka zakonskog roka, dao mandat za sastav nove vlade lideru konzervativne VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom.

On će imati 20 dana da pokuša da sastavi Vladu, šta će biti teško s obzirom da su rezultati izbora bili tesni. Čak i da uspe da sastavi kabinet, on bi bio rezultat nestabilne većine.

VMRO-DPMNE je na izborima održnim 11. decembra osvojila 51 poslaničko mesto u Parlamentu od 120 članova, dok je opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) osvojio dva poslanika manje.

Ostalih 20 mandata u Parlamentu su podelile partije Albanaca. Vladajuća Demokratska unija za integraciju (DUI) je dobila 10 mesta, novoformirana Besa pet, Koalicija Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva mesta.

Ako se opet formira ista vladajuća koalicija ko i do sada, VMRO-DPMNE i DUI bi imali 61 poslanika, što je na rubu većine. Oni bi mogli da formiraju nestabilnu Vladu, ali će im verovatno trebati još jedna manja stranka Albanaca.

Analitičari prognoziraju da, ko god da formira Vladu, verovatno slede novi prevremeni parlamentarni izbori u proleće, zajedno sa lokalnim izborima.

Pokušaj Gruevskog za formiranje Vlade i dobijanje potrebne većine sa albanskim strankama otežava i to što je u vodio albanofobičnu predizbornu kampanju, optužujući opozicioni SDSM da zagovara federalizaciju zemlje.

Zahtevi albanskih stranaka

Lideri DUI, Bese i Alijansu za Albance, Ali Ahmeti, Biljal Kasami i Zijadin Sela, su se nakon makedonskih izbora u Tirani i Prištini susreli sa tamošnjim premijerima Edi Ramom i Hašimom Tačijem.

Nakon toga su, pre dva dana, ove tri partije, objavile zajedničku platformu u kojoj se navode zahtevi pod kojim bi ušli u Vladu.

Traže ustavne promene kojim bi se albanski jezik definisao kao zvanični na celoj teritoriji Makedonije, kao i sveobuhvatnu debatu o zastavi, državnom grbu i himni, kako bi državni simboli "odražavali multietničnost društva i etničku ravnopravnost".

Takođe, traže i ekonomsku ravnopravnost i ravnomeran ekonomski razvoj, kao i pravičnu zastupljenost u svim organima uprave, uključujuči i bezbednosne službe.

Velike reakcije u javnosti izazvalo je njihovo opredeljenje da Parlament usvoji rezoluciju kojom bi se osudio "genocid nad albanskim narodom u Makedoniji u periodu 1912-1956 godine".

Gruevski, koji za političku krizu u Makedoniji neprekidno optužuje nevladine organizacije pod okriljem Soroša i strane ambasadore, u današnjem intervjuu u listu Dnevnik nije odgovorio direktno na pitanje da li su ovi zahtevi Albanaca prihvatljivi, ali je naglasio da Albancima neće pomoći dvojezičnost u istočnom delu Makedonije gde Albanci ne žive, nego otvaranje novih fabrika i nova radna mesta.

Gruevski je upozorio DUI da će uzvratiti ako bude izigran i najveća albanska stranka bude koalirala sa SDSM-om.

"Ako VMRO-DPMNE kao pobednička partija bude izigrana od strane DUI, nezavisno koji bi bili razlozi tome, budite uvereni da će se uskoro VMRO-DPMNE vratiti na velika vrata u Vladu i to najmanje sa dva mandata. I bićemo bez bilo kakve obaveze pri sastavljanju Vlade", rekao je Gruevski u intervjuu koji je štampan u današnjem izdanju Dnevnika.

On je ovim aludirao na Majski dogovor iz 2008. godine, postignut uz posredstvo Američke ambasade u Skoplju, a prema kome pri formiranju Vlade pobednička partija iz makedonskog korpusa treba da koalira sa pobedničkom partijom iz albanskog korpusa. Na ovom dogovoru je insistirala upravo DUI, pošto ih Gruevski nije hteo u Vladu, nego je između 2006. i 2008. godine koalirao sa drugom strankom u albanskom korpusu – Demokratskom partijom Albanaca.

Opozicioni SDSM, koji je na ovim izborima osvojio nekoliko desetaka hiljada albanskih glasova obećanjima o unapređivanju njihovih prava, do sada nije saopštio svoj stav u odnosu na platformu albanskih partija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG