Dostupni linkovi

Makedonija: Tearce presudilo u korist VMRO-DPMNE


Pobednik je VMRO DPMNE sa 51 poslanikom, drugi je Socijaldemokratski savez (SDSM) sa 49, a četiri partije i koalicije Albanaca su osvojile ukupno 20 mesta
Pobednik je VMRO DPMNE sa 51 poslanikom, drugi je Socijaldemokratski savez (SDSM) sa 49, a četiri partije i koalicije Albanaca su osvojile ukupno 20 mesta

Državna izborna komisija u Makedoniji je konstatovala da preglasavanje u jednom glasačkom mestu u tetovskom selu Tearce 25. decembra nije uticalo na rezultate koji su postignuti na prevremenim parlamentarnim izborima 11. decembra.

Pobednik je VMRO DPMNE sa 51 poslanikom, drugi je Socijaldemokratski savez (SDSM) sa 49, a četiri partije i koalicije Albanaca su osvojile ukupno 20 mesta u 120-članom Sobranju.

Partije ponovo imaju prava na prigovor u roku od 48 sati, ali za sada niko nije najavio takvu aktivnost. Prema izbornim rokovima, najkasnije 20 dana posle izbora trebalo bi da se održi konstitutivna sednica parlamenta, a do 9. januara predsednik države Đorđe Ivanov treba da da mandat za formiranje vlade onoj partiji koja može obezbediti većinu.

Profesor Ustavnog prava Svetomir Škarić objasnjava da u konkretnom slučaju, kada nijedna partija nema većinu poslanika, Ivanov treba da vodi računa o tome ko bi mogao da formira tu parlamentarnu većinu.

"Može se desiti da partija koja ima 51 poslanika ne može u pregovorima da formira koaliciju i obezbedi većinu. Ili obratno, neka manja partija, ne mora to biti SDSM, može preko razgovora sa partijama, na osnovu programa, razmene iskustava, formirati većinu u Sobranju i da ta koalicija partija dobije mandat", kaže Škarić.

Nakon toga, mandatar u roku od 20 dana treba da sastaviti vladu. Ako on ne uspe u tome, vraća mandat, pa nastupa novih 20 dana u kojima se mandat daje drugoj partiji. Ali sve to nas može uvući u jednu igru bez kraja, a zemlja će se suočiti sa rizikom da izgubi mnogo vremena u davanju i vracanju mandata, dodaje Škarić.

"Ako predsednik zauzme stav da prethodno obavi konsultacije sa liderima partija i ako neko ponudi mogućnost da ima parlamentarnu većinu, onda on treba njemu dati mandat. Ako takva mogućnost ne postoji, on će konstatovati da niko ne može formirati većinu i reći da ne može dati mandat", zaključuje Škarić.

Mandatar za 20 dana treba Sobranju da podnese sastav vlade i program za rad. Novu vladu bira parlament većinom glasova, odnosno za to je potreban 61 glas. U slučaju da niko ne može da formira vladu, jedino rešenje su novi izbori, ističe profesor Škarić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG