Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogerini: Migranti zaslužuju poštovanje bez obzira na veru


Visoka predsednika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je u nedelju da svi migranti zaslužuju poštovanje bez obzira ne veru, dva dana pošto je američki predsednik Donald Tramp potpisao ukaz o imigraciji.

"Svi zaslužuju poštovanje, bez obiza na veru, pol i nacionalnost", navodi se u Mogerinijevom tekstu na engleskom i italijanskom o migrantima, u kojem se Tramp ne pominje direktno.

Prema njenim rečima, veoma je "čudno da se na to mora podsetiti dva dana posle Dana sećanja na žrtve Holokausta".

Tramp je u petak do daljeg je zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbeglicama, a tromesečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena. Njegov ukaz osporio je federalni sud u Njujorku.

"U Evropi smo kroz našu veliku i tragičnu istoriju naučili da su svi ljudi prvenstveno ljudska bića sa neotudjivima pravima", navela je Mogerinijeva i dodala da će Evropa nastaviti da "podržava, prima i brine se o onima koji beže od rata".

Nijedna institucija EU nije se direktno izjasnila o Trampovom dekretu, dok je neimenovani portparol Evropske komisije rekao u subotu da nema komentara na američku meru.

XS
SM
MD
LG