Dostupni linkovi

Poruke mržnje na vratima kancelarije Inicijative mladih


Na porukama je ispisano „Za šaku Soroševog novca prodali su otadžbinu, majku i oca“
Na porukama je ispisano „Za šaku Soroševog novca prodali su otadžbinu, majku i oca“

Na vrata kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu u petak oko 18 časova izlepljene su poruke mržnje.

Poruke na kojima je ispisano „Za šaku Soroševog novca prodali su otadžbinu, majku i oca“, te dva džaka štampanih dolara na vratima kancelarije Inicijative ostavila su šestorica krupnih momaka sa kapuljačama na glavama.

”Više se ne osećam bezbedno. Sada su nam targetirali i zgradu i prostorije u kojima radimo“, rekla je za RSE Anita Mitić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava.

“Nakon što je vlast poslala jasnu poruku da će prebijanje naših aktivista proći nekažnjeno, ovaj napad nije iznenađenje. Upozoravali smo da nam premijer (Aleksandar) Vučić, ministar (Nebojša) Stefanović i SNS crtaju metu na čelu kada nas nazivaju fašistima, stranim plaćenicima, izdajnicima”, navedeno je u saopštenju Inicijative.

”Poruke mržnje na našim vratima ne mogu da se gledaju kao izolovani slučaj, ovo je nastavak kampanje. Legitimitet koji je dat batinama koje smo dobili u Beški znači legitmitet da se targetiraju nevladine organizacije“, kaže Anita Mitić.

Aktivisti Inicijative napadnuti su u Beški prošle nedelje pošto su prekinuli tribinu Srpske napredne stranke na kojoj je jedan od govornika trebalo da bude osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin. Tada su im okupljeni pocepali transparent na kome je pisalo “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i izgurali ih napolje. Ispred sale u kojoj se održavala tribina, kako su naveli aktivisti Inicijative, tukli su ih krupni mladići.

"Kreirali su stanje u kojem je napad na Inicijativu mera patriotizma, i napravili od nas metu svih huligana, ekstremnih nacionalista i slobodnih strelaca", zaključuje se u saopštenju Inicijative.

XS
SM
MD
LG