Dostupni linkovi

Zarad Šljivančanina, vlast proglasila aktiviste za naciste


Na snimcima dostupnim preko društvenih mreža sa skupa u Beški jasno se vidi da je bilo koškanja
Na snimcima dostupnim preko društvenih mreža sa skupa u Beški jasno se vidi da je bilo koškanja

Prisustvo osuđenika za ratne zločine Veselina Šljivančanina na skupu u Mesnoj zajednici Beška, u opštini Inđija, gde je na vlasti Srpska napredna stranka (SNS) premijera Srbije Aleksandra Vučića, teško je shvatiti drugačije nego kao potez kojim se naprednjaci vraćaju svojim radikalskim korenima, smatraju sagovornici RSE.

Podsetimo, Šljavančanin je bio jedan od glavnokomandujućih jedinica bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) u vreme besomučnog bombardovanja Vukovara 1991. godine.

Čelnici naprednjačke partije i vlasti u Srbiji, međutim, na upozorenja uzvraćaju kontraoptužbama i zamenama teza, u kojima branioci ljudskih, u ovom slučaju oni koji su prekinuli skup u Beški, bivaju označeni kao napadači, a oni koji promovišu počinioce zločina kao žrtve.

“Tužilaštvo radi na utvrđivanju svih okolnosti u vezi sa incidentima na tribini u Beški, a policija će profesionalno obaviti svoj deo posla”, poručio je Nebojša Stefanović ministar policije i visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke.

Nemojte upadati drugim ljudima na tribine, poručio Nebojša Stefanović
Nemojte upadati drugim ljudima na tribine, poručio Nebojša Stefanović

Kao krivce za nemire na tribini gde je gostovao oficir koji je u Hagu odslužio kaznu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije ministar policije Nebojša Stefanović označio je aktiviste nevladine organizacije Inicijativa mladih. Oni su inače pre Šljivančaninovog obraćanja pred okupljenima razvili transparent “Kada ratni zločinci ućute, žrtve će moći da govore”.

“Ovi ljudi su izazvali nasilje. Ušli su na tribinu koju je neko drugi organizovao i nažalost nasiljem pokušali da tu tribinu prekinu. Nadam se da niko ne želi da se vratimo u vremena kada je ‘Nacionalni stroj’ upadao na tribine Filozofskog fakulteta kao što je to bilo 2005. godine i nasilno prekidao tribine. Nema opravdanja za nasilje. Nemojte upadati drugim ljudima na tribine. Nemojte da budete kao ‘Nacionalni stroj’. Povredili su i oni nekoliko lica, nama se samo sinoć javilo njih oko dvadeset”, rekao je Stefanović televiziji Pink.

‘Nacionalni stroj’, o kojoj je ministar Stefanović govorio je neonacistička organizacija koju je Ustavni sud Srbije zabranio još 2011. godine zbog izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje. Njegovi članovi su 2005. pod vođstvom tadašnjeg lidera Gorana Davidovića poznatog pod nadimkom Firer privedeni zbog upada i maltretiranja učesnika tribine organizovane na novosadskom Filozofskom fakultetu povodom Dana borbe protiv fašizma.

S druge strane, na snimcima dostupnim preko društvenih mreža sa skupa u Beški jasno se vidi da je bilo koškanja i da su okupljeni pocepali plakate Inicijative mladih i njihove aktiviste izbacili napolje. Pred prostorijama su, kako je navela Inicijativa mladih za ljudska prava, njihovi aktivisti tučeni i šutirani. Svih devet aktivista je povređeno, kažu u toj organizaciji.

Veselin Šljivančanin u poslednje vreme je čest gost skupova po unutrašnjosti Srbije čiji su organizatori članovi ili osobe bliske SNS
Veselin Šljivančanin u poslednje vreme je čest gost skupova po unutrašnjosti Srbije čiji su organizatori članovi ili osobe bliske SNS

Ovo su činjenice koje dovode u pitanje tvrdnje koje je izneo ministar policije kaže Jelena Krstić iz nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo.

“To je stvarno van svake pameti. Aktivisti koji su napadnuti i povređeni su uglavnom studenti. Među njima je bilo više devojaka nego muškaraca. Tako da je to zapravo jedan politički spin sa ciljem da se zamaže stvarnost i ono što se stvarno dogodilo. I na pogrešan način informisati javnost”, kaže Jelena Krstić.

Inače, Veselin Šljivančanin, bivši haški osuđenik koji je izdržao dve trećine desetogodišnje kazne zbog ratnih zločina, u poslednje vreme je čest gost skupova po unutrašnjosti Srbije čiji su organizatori članovi ili osobe bliske Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

De fakto je reč o oficiru koji je odslužio kaznu za dokazana nedela, ali je sa druge strane prilično upitan publicitet koji mu se daje pozivima da učestvuje na javnim skupovima.

“To je ono što je problem. Ne postoji diskontinuitet u odnosu na zločine koji su počinjeni, na osobe koje su ih počinile. Pa čak ni u tim slučajevima kada postoje pravosnažne presude koje utvrđuju šta je urađeno.... Ko je za to odgovoran. Kada je to utvrđeno ta osoba nema više šta da traži u javnom životu, a kamoli na ovakvim tribinama na kojima se traži podrška građana za nešto”, zaključuje Jelena Krstić.

Kako se još može posmatrati Šljivančaninovo učešće na tribini koju je organizovala Mesna zajednica Beška u vojvođanskoj opštini Inđija u kojoj su na vlasti naprednjaci Aleksandra Vučića?

Čitavo vreme Srpska napredna stranka igra na dva koloseka: Sejdinović
Čitavo vreme Srpska napredna stranka igra na dva koloseka: Sejdinović

Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine člana koalicije Građanska Vojvodina, jedne od organizacija koje su reagovale povodom incidenta, smatra da se radi o nekoj vrsti predizborne aktivnosti, ali i zaokretu i otklonu od evropske politike koja je na agendi aktuelnih vlasti.

“Čitavo vreme Srpska napredna stranka igra na dva koloseka. S jedne strane predstavlja se kao partija koja drži do nekih evropskih integracija, a sa druge na unutrašnjem planu se rukovodi svim onim merilima i metodama koji su krasili devedesete godine i njeno tadašnje učešće u vlasti”, smatra Sejdinović.

Protiveći se u načelu oduzimanju prava na govor i mišljenje bilo kome, književnik Vladislav Bajac ocenjuje da sve ono što se dogodilo na tribini na kojoj je učestvovao bivši haški osuđenik, ukazuje na sveukupnu političku klimu koja je aktuelna u Srbiji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u društvu takođe haškog osuđenika Momčila Krajišnika
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u društvu takođe haškog osuđenika Momčila Krajišnika

“Mislim da smo mi moralne vrednosti potpuno izbrisali i da je tu cela priča. Ako nemate elementarni osećaj ljudskosti u tome šta je moralno, a šta nije - onda mi propadosmo. Ali nama se to događa već dvadeset godina. Umesto onoga što smo očekivali da će se desiti, dešava se sve suprotno. Samo mogu da očekujem još ekstremnije pojave ako se u ovom pravcu nastavi. Valjda su neki nešto naučili pa će iskoristiti termine koji nailaze na izborima koji su pred nama”, zaključak je književnika Vladislava Bajca.

Podsetimo, Veselin Šljivančanin nije jedini haški adut vladajućih snaga u Srbiji. Prošle sedmice regionalni skandal je izbio kada je predsednik države Tomislav Nikolić primio predstavnike udruženja na čelu sa takođe osuđenikom za ratne zločine Momčilom Krajišnikom.

Sa vrha države praktično je poslata poruka kojom se, zapravo, opravdavaju, pa i podstiču potezi kakav je učinjen na nivou jedne mesne zajednice. U ovom slučaju u Beški.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG