Dostupni linkovi

Izvjestilac EP: BiH treba ostati na reformskom putu


Kristijan Dan Preda i Denis Zvizdić u Sarajevu, 27. januara 2017.
Kristijan Dan Preda i Denis Zvizdić u Sarajevu, 27. januara 2017.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda izjavio je danas u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina u prošloj godini postigla značajan napredak u socijalno-ekonomskim reformama, navodeći da vlasti na svim nivoima treba da ostanu na reformskom putu.

Dan Preda je poslije sastanka s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem rekao da će Odbor za spoljna pitanja Evropskog parlamenta za nekoliko dana razmatrati izvještaj o BiH, koji je prethodno pripremila Evropska komisija.

Na izvještaj je uloženo 288 amandmana, a za 151 amandman je postignut kompromis, rekao je Dan Preda i dodao da konačne amandmane mora odobriti Evropski parlament.

Sredinom februara Evropski parlament će razmatrati Rezoluciju za Bosnu i Hercegovinu, čiji je predlagač Preda, a ove godine situacija je "podgrijana" najavama da su europarlamentarci iz Hrvatske predložili više amandmana kojim se traži federalizacija BiH.

U jednom od njih se navodi da "buduća ustavna reforma mora uzeti u obzir principe federalizacije", a u drugm "da se Hrvatima kao najmalobrojnijem od tri konstitutivna naroda trebaju osigurati jednaka prava".

Dan Preda je danas u Sarajevu rekao kako ponekad Evropski parlament u rezolucijama iznosi određene prijedloge, kao što su decentralizacija i federalizacija koji odražavaju poglede određenih poslanika, ali Evropski parlament, dodao je, neće nametati svoje rješenje.

Govoreći o pripremi odgovora na Upitnik Evropske komisije, Dan Preda je rekao da proces popunjavanja Upitnika treba da bude tehničko, a ne političko pitanje.

Upozorio je da nije dobra ideja odlagati dostavljanje odgovora na Upitnik, kao što nije dobro odlaganje ni drugih reformi, poput usvajanja Zakona o penzijskom osiguranju.

Izvjestilac Evropskog parlamenta je ocijenio da je etnizacija prepreka napretku BiH i dobrom životu građana, naglašavajući da vlasti u BiH moraju biti fokusirane na ekonomsko-socijalne reforme.

XS
SM
MD
LG