Dostupni linkovi

Vanredna vijest

FHP: Komora nezakonito odbila advokaturu Vukčevića


Vladimir Vukčević je bio prvi tužilac za ratne zločine od 2003. do 2015. godine

Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenio je danas da je Advokatska komora Beograda (AKB) zloupotrebila ovlašćenja i donela "nezakonitu" odluku kada je odbila zahtev bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića za upis u imenik advokata uz obrazloženje da je "nedostojan članstva".

Informaciju o odbijanju upisa Vukčevića u registar za Radio Slobodna Evropa potvrdio je još 20. januara Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore i jedan od ukupno jedanaest članova Upravnog odbora te organizacije koji je odbacio Vukčevićevu registraciju.

Sam Vukčević je tada u izjavi za Radio Slobodna Evropa najavio žalbu Advokatskoj komori zbog ovakve odluke naglasivši da se radi o odmazdi zbog angažmana na čelu Tužilaštva za ratne zločine.

“Mislim da je to hajka na mene i na rad Tužilaštva", rekao je Vukčević.

FHP je u saopštenju ocenio da takvo interpretiranje kriterijuma "dostojnosti" predstavlja "eksplicitan pritisak na sadašnje i buduće predstavnike ove nezavisne profesije".

"Komora se prilikom donošenja odluke rukovodila političkim, a ne pravnim razlozima i na taj način je grubo povredila javna ovlašćenja koja su joj poverena, ali i narušila temelje advokature kao nezavisne profesije", piše u saopštenju.

Prema oceni te nevladine organizacije, Advokatska komora je izrazila stav da pravda za žrtve treba da bude selektivna kada je zamerila Vukčeviću "da nije dovoljno procesuirao predmete srpskih žrtava".

"Da Advokatska komora Beograda svoja ovlašćenja koristi u cilju obračuna sa politički nepodobnim osobama, ukazuje i činjenica da se pitanje dostojnosti za bavljenje advokaturom nije postavilo prilikom odlučivanja o upisu u imenik advokata nekih drugih kandidata poput nekadašnjeg direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Radeta Bulatovića ili Gorana Petronijevića, čijom dostojnošću se bavio i Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju", naveo je Fond za humanitarno pravo.

Advokatska komora Beograda odbila je zahtev Vukčevića za upis u advokatski imenik jer, kako smatra, on "nije dostojan" da se bavi tom profesijom, a najviše mu je zamereno što je navodno dozvoljavao da se Nataša Kandić meša u postupke koje je vodilo Tužilaštvo za ratne zločine.

Vukčević je bio prvi tužilac za ratne zločine od 2003. do 2015. godine, kada je penzionisan.

Bavljenje advokaturom ranije nije bilo omogućeno ni nekadašnjoj ministarki pravde Snežani Malović kao ni bivšoj predsednici Visokog saveta sudstva Nati Mesarović.

XS
SM
MD
LG