Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Austrija: Novi predsjednik Alexander Van der Bellen stupio na dužnost


Alexander Van der Bellen

Novi predsjednik Austrije, bivši lider Stranke zelenih Alexander Van der Bellen, zvanično je danas stupio na dužnost, skoro dva mjeseca nakon što je na ponovljenim predsjedničkim izborima pobijedio ultradesničara Norberta Hofera.

Van der Bellen (73), ubjeđeni pristalica EU, svečano je položio zakletvu u parlamentu.

On je na izborima 4. decembra osvojio 53,8 posto glasova, a njegovog protivnika Hofera (45), potpredsjednika parlamenta i kandidata ultradesničarske Slobodarske partije Austrije, podržalo je 46,2 posto birača.

Iako je predsjednička funkcija u Austriji uglavnom ceremonijalnog karaktera, decembarski izbori bili su šansa da kandidat ekstremne desnice po prvi put dođe na čelo zemlje, zbog čega su pažljivo praćeni u zemljama EU, ocjenjuje agencija AFP.

Austrijski desničari nadali su se da će odnijeti pobjedu u jeku porasta popularnosti evroskeptičnih i antimigracionih političkih struja poslije odluke Velike Britanije da izađe iz EU i izbora republikanca Donalda Trumpa za novog predsjednika SAD.

AFP navodi da je Van der Bellenova pobjeda olakšanje i za koaliciju socijaldemokrata i konzervativaca koja je na vlasti u Austriji od 2007. godine, jer je spriječila njenu saradnju sa ultradesničarskim predsjednikom i njegov mogući pritisak na vladu.

Trka za novog predsjednika Austrije trebalo je da bude završena u maju, kada je Van der Bellen pobijedio Hofera sa manje od jedan posto razlike.

Slobodarska partija Austrije tada nije priznala rezultate izbora, tvrdeći da su utvrđene brojne neregularnosti, te je Ustavni sud odlučio da izbori budu ponovljeni.

Ponovni izbori bili su zakazani za oktobar, ali su odloženi za 4. decembar zbog neispravnosti glasačkih listića.

Pravo glasa na izborima imalo je oko 6,4 miliona austrijskih državljana.

XS
SM
MD
LG