Dostupni linkovi

Pendeš: Uskoro izvještaj o angažmanu vojske BiH 9. januara


Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH
Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH

Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage (OS) BiH nisu podržale održavanje nelegalnog praznika, izjavila je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

Političke grupacije Socijal demokratska partija (SDP) Demokratska fronta (DF) i Građanski savez podnijeli su krivične prijave protiv Marine Pendeš i drugih uposlenika Ministarstva odbrane BiH zbog angažovanja pripadnika OS BiH na obilježavanju 9. januara koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

"Povodom procesa aktiviranja ili angažiranja OS BiH obilježavanja 9. januara ja sam zadužila da načelnik Zajedničkog štaba provede istragu i dostavi mi izvještaj do 2. februara", izjavila je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

Pendeš je takođe rekla da nisu više 63 lokacije, perspektivne lokacije u BiH, već 57 lokacija.

"Stručni tim je prosudio da nam tih pet lokacija ne treba. MO ima planove i ljude koji intenzivno rade na tim poslovima. Imamo odluku Apelacionog vijeća kada je riječ o Han Pijesku. Radimo na uklanjanju problema u procesu knjiženja ne samo u RS-u, već i u FBiH."

Ministrica je istakla da prema današnjim tačkama dnevnog reda ljudi koji vode Ministarstvo odbrane BiH vode računa o ispunjavanju svih obaveza prema evropskim i euroatlantskim opredijeljenjima.

XS
SM
MD
LG