Dostupni linkovi

Mej: Poštovaćemo odluku suda, ali ona ništa ne menja


Tereza Mej
Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da će poštovati odluku Vrhovnog suda da je za pokretanje procedure o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU) potrebna saglasnost parlamenta, saopšteno je iz njenog kabineta.

Dauning strit je saopštio da je britanski narod glasao za izlazak iz EU i da nikakva današnja odluka ne može to da promeni.

"Poštujemo odluku Vrhovnog suda i uskoro ćemo ih obavestiti o našim sledećim koracija", navodi se u saopštenju.

Sud je presudio da procedura za izlazak Velike Britanije iz EU ne može biti pokrenuta bez glasanja parlamenta, javili su britanski mediji.

Odluka vezuje ruke britanskoj premijerki koja ne može da pokrene proceduru za napuštanje EU dok ne dobije saglasnost parlamenta.

Kako navodi BBC, očekuje se da će poslanici o Bregzitu glasati pre 31. marta, za kada je britanska Vlada najavila pokretanje procedure.

Vrhovni sud je zaključio da za odluku o izlasku EU nije potrebna saglasnost parlamenata u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj.

Deo britanske javnosti kritikovao je Vladu zato što se nije konsultovala sa parlamentom o odluci o napuštanju Unije. Premijerka Tereza Mej navela je da može da bez saglasnosti parlamenta aktivira Član 50 Lisbonskog sporazuma, koji reguliše izlazak neke članice iz EU.

XS
SM
MD
LG