Dostupni linkovi

Nikolić posle Sednice: Juče smo bili na ivici sukoba


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je jučerašnji dan, kada je voz iz Beograda za Mitrovicu zaustavljen u Raškoj iz bezbednosnih razloga, bio na ivici sukoba.

“Jučerašnji dan je bio na ivici sukoba sa privremenim institucijama u Prištini. Pojavljivanje jedinica ROSU bio je znak da Albanci žele rat”, rekao je Nikolić posle sednice Saveta koja je održana u Generalštabu Vojske Srbije u Beogradu.

Nikolić je rekao i da se jedinica ROSU, kako se izrazio „ne bi izvukla sa Jarinja“, ali da je pitanje „da li bi onda novinari danas izveštavali o sednici Saveta ili o žrtvama sukoba“.

Nikolić je izjavio i da je Srbija spremna da "pošalje oružane snage na Kosovo", ako srpsko stanovništvo bude ugroženo. "Ako budu ubijani Srbi, da", rekao je Nikolić upitan da li je Srbija spremna da pošalje svoju vojsku na Kosovo.

Nikolić je dodao da će Srbija postupati po svom Ustavu, po kojem je dužna da obezbedi “svaki pedalj teritorije”.

“U tome smo složni, jedinstveni, i niko ne istupa iz tog korupsa... Svi smo jedinstveni da smo juče postupili dobro, ali da nema osnova za likovanje Albanaca. Svaki sledeći pokušaj završiće se jako loše”, zapretio je Nikolić.

Predsednik je rekao i da mnogo država podržava stav Srbije, i da očekuje da se o celom slučaju izjasni i EU. Njegova sugestija je, kako kaže, da se od sada u Briselu pregovara samo o tome kako će voz iz Beograda da prođe do Mitrovice.

Osim predsednika Srbije, sednici Saveta su prisustvovali i premijer Aleksandar Vučić, ministri unutrašnjih poslova i odbrane Nebojša Stefanović i Zoran Đordjević, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Prisustvovali su i direktor policije Vladimir Rebić, ministarka pravde Nela Kuburović, kao i drugi predstavnici bezbednosnog sektora.

XS
SM
MD
LG