Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Incko poručio da njegova izjava nije poređenje RS sa NDH


Valentin Incko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poručio je da njegova izjava nije poređenje Republike Srpske sa NDH, već skretanje pažnje na potrebu političkog dogovora oko praznika koji se obilježavaju, i poziv na prekid retorike podjela.

Incko je reagovao nakon što je Vlada RS-a najavila prekid komunikacije sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom i OHR-om, dok se Incko ne izvini srpskom narodu zbog poređenja 9. januara Dana RS-a sa danom osnivanja Nezavisne države Hrvatske.

Mario Brkić, portparol OHR-a podsjeća da je saradnja bh zvaničnika sa međunarodnom zajednicom ustanovljena Dejtonskim sporazumom.

“Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, strane sporazuma su obavezne u potpunosti surađivati sa visokim predstavnikom i njegovim osobljem. To je obaveza koju su strane preuzele i koje se moraju poštivati”, kazao je za RSE Brkić.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH je prije tri dana izjavio da za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.

„Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH)", rekao je Incko za sarajevski portal Faktor.

XS
SM
MD
LG