Dostupni linkovi

Privedeni državljani Srbije po crnogorskim potjernicama


Predrag Bogićević i Nemanja Ristić
Predrag Bogićević i Nemanja Ristić

Državljani Srbije Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, za kojima je Crna Gora raspisala međunarodnu potjernicu, privedeni su zbog sumnje da su učestvovali u pokušaju terorističkog napada uoči izbora u Crnoj Gori, potvrđeno je RSE u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije (MUP). Ristić je uhapšen u Beogradu, a Bogićević u Kragujevcu.

Nemanja Ristić priveden je istražnom sudiji Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, rekla je za RSE Bojana Stanković, portparol Višeg suda u Beogradu. Nakon saslušanja, istražni sudija doneo je rešenje o meri zabrane napuštanja boravišta, teritorije Grada Beograda i naložio mu da se svakog ponedeljka javlja sudiji u Posebnom odeljenju Višeg suda do odluke o eventualnom izručenju.

Sud je, nakon saslušanja okrivljenog, našao da se svrha obezbeđenja prisustva može postići blažom merom od pritvora, te je odlučeno da mu se izrekne zabrana napuštanja boravišta,“ izjavila je za RSE Bojana Stanković, portparol Višeg suda u Beogradu.

Ristić je upozoren da mu se, ukoliko prekrši izrečenu meru, može odrediti pritvor. Okrivljeni ima pravo žalbe Krivičnom vanraspravnom veću Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu u roku od tri dana. Slučaj drugog okrivljenog, koji je uhapšen po zahtevu Crne Gore, u nadležnosti je suda u Kragujevcu koji je Bogićeviću odredio ekstradicioni pritvor.

Crnogorsko tužilaštvo još početkom decembra prošle godine raspisalo je međunarodnu potjernicu za Ristićem i Bogićevićem, sumnjičeći ih da su, zajedno sa dvojicom ruskih državljana, organizovali kriminalnu grupu, koja je na izborni dan u Crnoj Gori planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Tako su poslije nekoliko sedmica igre gluvih telefona nadležni srpski državni organi konačno krenuli u akciju.

Kako je za B92 izjavila ministarka pravde Srbije Nela Kuburović, postupak prema Ristiću i Bogićeviću biće nastavljen kada Srbija bude dobila neophodnu dokumentaciju u skladu sa bilateralnim ugovorom sa Crnom Gorom o izručenju svojih državljana.

Sa druge strane, prema proceduri na koju je ovih dana ukazao crnogorski ministar pravde Zoran Pažin, poslije hapšenja lica za kojima je raspisana potjernica, treba zvanično da bude obaviješten Interpolov biro za Crnu Goru, nakon čega crnogorski organi treba da upute formalni zahtjev za izručenje Ristića i Bogićevića.

To bi, prema riječima Pažina, trebalo da bude učinjeno bez oklijevanja i ikakvih uslovljavanja, kako proizilazi Sporazuma o izručenju svojih državljana koji su dvije države potpisale još 2009. godine.

Podsjetimo, samo prije tri dana, Predrag Bogićević je u intervjuu za podgorički dnevnik Dan negirao svoju umiješanost u navodnu pripremu državnog udara u Crnoj Gori i najavio kako će zbog podmetanja tužiti Specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Drugi uhapšeni, Nemanja Ristić, koji je vodja desničarske organizacije Zavetnici, prethodnih sedmica slobodno se šetao po Srbiji. Ristić je davao intervjue za pojedine beogradske medije i objavljivao svoje fotografije na društvenim mrežama. Posebno je ostalo upamćeno njegovo fotografisanje u neposrednoj blizini šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, tokom njegove decembarske posjete glavnom gradu Srbije.

Na Interpolovoj potjernici, nalazio se i treći srpski državljanin Miloš Jovanović. On se u međuvremenu dobrovoljno predao crnogorskim organima gonjenja, ali je nakon kratkog boravka u Spuškom pritvoru pušten. Tužilaštvo se do sada tim povodom nije oglasilo, pa je javnost ostala uskraćena za informaciju kako se Jovanović tako brzo našao na slobodi.

Podsjećamo, na Interpolovom sajtu su objavljene i potjernice sa fotografijama dvojice Rusa, Eduarda Širokova i Vladimira Popova, koji imaju status okrivljenih, pošto je crnogorsko tužilaštvo donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv njih, kao organizatora pripreme terorističkin napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra.

Slike Rusa Vladimira Popova i Eduarda Širokova na Interpolovoj internet stranici
Slike Rusa Vladimira Popova i Eduarda Širokova na Interpolovoj internet stranici


U intervjuu za RSE početkom januara ministar pravde Zoran Pažin iznio je očekivanja da će Rusija Crnoj Gori isporučiti svoje državljane.

"Od zvaničnika Rusije, kao vrlo uticajne države u međunarodnim odnosima, nikada nismo čuli da osporavaju svoje obaveze koje proizilaze iz članstva u Interpolu. Izvršavanje ili neizvršavanje tih obaveza je od neposrednog uticaja za međunarodni ugled države, zato su moja očekivanja da nadležni organi Rusije prihvate saradnju u ovoj krivično-pravnoj stvari u punom obimu svojih međunarodnih obaveza", naveo je ministar Pažin.

Među osumnjičenim za terorizam u pokušaju, nalazio se i Beograđanin Aleksandar Sin­đe­lić, koji je dobio statu­s svje­do­ka sa­rad­ni­ka, dok je Mir­ko Ve­li­mi­ro­vić iz Zubinog Potoka sa Kosova, pošto je postigao dogovor o priznanju krivice, osu­đen na šest mje­se­ci, uslov­no na go­di­nu zatvora.

U pri­tvo­ru u Crnoj Gori tre­nut­no se na­la­zi Bra­ti­slav Di­kić i još 13 osoba iz Srbije koji se sumnjiče po drugom osnovu za stvaranje kriminalne organizacije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG