Dostupni linkovi

Ristić šeta Beogradom uprkos poternici Interpola


Nemanja Ristić sve češće se pojavljuje u javnosti
Nemanja Ristić sve češće se pojavljuje u javnosti

Priča o navodnom pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, na dan parlamentarnih izbora 16 oktobra, koja u iščekivanju pravnog epiloga Crnu Goru drži u svojevrsnoj političkoj krizi sa neizvjesnim ishodom, za sobom povlači i brojne kontroverze i nejasnoće.

Jedna od njih je i zašto Srbija, čiji se premijer hvali nikad boljim političkim odnosima Beograda i Podgorice, Crnoj Gori ne isporučuje osobe koje Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da su učestvovali u pripremi terorističkih akcija na dan izbora a koje se nalaze na crvenoj Interpolovoj potjernici?

Nekoliko sedmica nakon što je Specijalno tužilaštvo Crne Gore raspisalo Interpolovu potjernicu za trojicom srpskih i dvojicom ruskih državljana, čije su fotografije nedavno objavljene na sajtu Interpola, a koji su osumnjičeni za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, izostaje akcija pravosudnih organa Srbije.

Na interpolovoj poternici: Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Vladimir Popov, Eduard Shirokov
Na interpolovoj poternici: Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Vladimir Popov, Eduard Shirokov

U međuvremenu jedan od osumnjičenih srpskih državljana Nemanja Ristić, sve češće se pojavljuje u javnosti, dajući intervju provladinim Večernjim Novostima i objavljujući svoje fotografije na društvenim mrežama.

Posljednja je sa nalaganja badnjaka ispred crkve na brdu Avala iznad Beograda. Prethodno je Ristić, koji je pripadnik ekstremističke organizacije Zavetnici, sebe slikao u neposrednoj blizini šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova tokom njegove decembarske posjete Beogradu a potom i pored ruskog vojnog atašea iz beogradske ambasade.

Beogradski biro Radija Slobodna Evropa više puta obraćao se nadležnima sa pitanjem zašto Srbija ne isporučuje Crnoj Gori osumnjičene za terorizam, ali je naišao samo na tišinu.

Jelena Milić iz beogradskog centra za evroatlantske studije primjećuje:

“Ta tišina je vrlo glasna. Ona govori jako mnogo i potvrđuje teze svih nas koji smatramo da je Srbija u stvari pomogla, ili još uvijek pomaže, da li dobrovoljno ili pod pritiskom zbog ucjene, to je nešto drugo, Rusiji da zataška veličinu tog skandala. Tog pokušaja državnog udara u suverenoj i nezavisnoj državi.“

I dok se sa najviših političkih adresa Srbije i Crne Gore odnosi dviju država opisuju u superlativima, u isto vrijeme se ne primjenjuje bilateralni sporazum o međusobnom izručenju državljana.

Nemanja Ristić u neposrednoj blizini šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, u Beogradu
Nemanja Ristić u neposrednoj blizini šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, u Beogradu

Za Jelenu Milić priča o nikad boljim crnogorsko-srpskim odnosima, samo je puka mantra:

“U prilog toj tezi je činjenica da se ne hapse osobe po Interpolovoj potjernici, koja nije potjernica iz 2006. godine za koju smo oduševljeni kada se uhapsi Ramuš Haradinaj, nego je od prije mjesec dana. Druga stvar, možda je bio neki dogovor između premijera Vučića i Đukanovića, ili crnogorske i srpske vlade, međutim stvari su se očito odmetnule kontroli i sad bi već, po meni, zvanična Crna Gora morala da reaguje. Ko tu koga drži ucijenjenim i ko kome čini uslugu je teško reći.“

Zvanična Podgorica međutim i dalje ćuti na nekooperativnost Beograda kada je riječ o ekstradiciji. Sa druge strane, podgorički mediji bliski vlastima svakodnevno se bave razvojem situacije u vezi sa navodnim pokušajem državnog udara. Tako se jedan od trojice srpskih državljana osumnjičenih za pokušaj terorizma u Crnoj Gori Miloš Jovanović, dobrovoljno našao u pritvoru u Spužu, odakle je pušten u četvrtak.

Kako piše list Pobjeda, Jovanović je specijalnom tužiocu ispričao svoja saznanja o ulogama članova kriminalne organizacije za koje Tužilaštvo vjeruje da je pripremala krvoproliće u Glavnom gradu Crne Gore. Prema pisanju Pobjede, Jovanović je zauzvrat tražio nagodbu sa Tužilaštvom i ta medijska informacija do sada nije demantovana.

Podsjetimo, osim Jovanovića i Nemanje Ristića na interpolovoj potjernici, među licima koje potražuje crnogorsko tužilaštvo je i Kragujevčanin Predrag Bogićević, koji je član Ravnogorskog pokreta, kao i dvojica ruskih državljana Eduard Širokov i Vladimir Popov. Za Jelenu Milić nesumnjiv je uticaj Rusije i njena involiranost u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

U pri­tvo­ru u Crnoj Gori tre­nut­no se na­la­zi Bra­ti­slav Di­kić
U pri­tvo­ru u Crnoj Gori tre­nut­no se na­la­zi Bra­ti­slav Di­kić

“Nemojmo da se lažemo. Naravno da je Rusija umiješana. Pogledajte samo odnose Sergeja Železnjaka sa savjetnicima i Nemanje Ristića sa ruskim zvaničnicima, da počnemo od toga pa na dalje" zaključuje Milić.

U pri­tvo­ru u Crnoj Gori tre­nut­no se na­la­zi Bra­ti­slav Di­kić i još 13 osoba koji se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije. Među osumnjičenim za terorizam u pokušaju nalazio se i Beograđanin Alek­san­dar Sin­đe­lić, koji je dobio statu­s svje­do­ka sa­rad­ni­ka, dok je Mir­ko Ve­li­mi­ro­vić iz Zubinog Potoka sa Kosova, pošto je postigao dogovor o priznanju krivice, osu­đen na šest mje­se­ci, uslov­no na go­di­nu zatvora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG