Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Građani Crne Gore zabrinuti zbog mogućnosti terorističkog napada


Viši sud u Podgorici nedavno je prihvatio sporazum kojim je član Ravnogorskog pokreta iz Srbije Mirko Velimirović priznao da je bio član kriminalne organizacije koja je planirala terorističke napade u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora.

Značajan dio građana Crne Gore je zabrinut zbog mogućnosti terorističkog napada unutar države i nema puno povjerenje u zaštitu Vlade, pokazali su, između ostalog, rezultati istraživanja koje je za potrebe NVO Nomen uradila agencija DeFacto, a finansirala britanska Ambasada u Crnoj Gori. Iz agencije DeFacto sugerišu potrebu detaljnijeg ispitivanja ove problematike koja bi u budućnosti mogla da prouzrokuje ozbiljne probleme.

U budućnosti uzroci ozbiljnih društvenih problema mogu biti veća zabrinutost određene kategorije građana u odnosu na drugu, a zabrinjavajuće je i saznanje da dio građana, pod određenim uslovima, opravdava terorizam.

Istraživanje percepcije bezbjednosti u Crnoj Gori dalo je rezultate za koje u agenciji DeFacto kažu da je pokazalo ozbiljno raslojavanje stanovništva po tom osnovu i da je neophodno uraditi detaljnija istraživanja uzroka mogućih ozbiljnih društvenih problema.

Olivera Komar iz agencije DeFacto je posebno naglasila određeni nivo razumijevanja koje je jedna grupa građana iskazala u odnosu na terorizam.

"Ovo je podatak koji me prilično zabrinjava – najviši procenat onih koji smatraju da je terorizam opravdan kao sredstvo lične odbrane je u najmlađoj grupi ispitanika. Ako je prosjek 8,5%, oni do 34 godine su ovdje natprosječno prisutni, a oni će biti sve brojniji. Interesantno je i da su značajno permisivniji prema terorizmu ispitanici koji su manje obrazovani, sa nižim primanjima i građani sjevernog dijela države", rekla je Komar.

Ipak, s obzirom da i u NVO Nomen i agenciji DeFacto kažu da realizovani projekat predstavlja mini istraživanje, analiza rezultata mora uzeti u obzir da je, primjera radi - kada dio građana kaže da pod određenim uslovima terorizam može biti opravdan - ostaje nepoznato šta oni zapravo smatraju terorizmom.

Tu je, kao i kod odgovora na pitanje u vezi sa ličnom bezbjednošću, ostala mogućnost da je, odgovarajući na dio pitanja, dio građana imao u vidu strah za ličnu i porodičnu bezbjednost zbog klasičnog kriminala čije djelovanje doživljava kao teror, a ne terorizam.

O terorizmu se olako govori

U svakom slučaju, prema istraživanju koje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku, trećina građana Crne Gore se ne osjeća bezbjedno u svojoj državi, a petina ni u svom komšiluku i mjestu.

Polovina građana osjeća izvjestan nivo zabrinutosti da će oni ili njihove porodice biti žrtve terorizma, a istovremeno, oko 65 posto građana nije iskazalo puno povjerenje da ih Vlada štiti od mogućih terorističkih napada.

Prema istraživanju, dvije trećine građana se o terorizmu obavještava preko televizije, a preko internet sajtova i društvenih mreža – oko 27 posto.

To vodi ka pitanju u vezi sa kvalitetom medijskog izvještavanja o terorizmu, za koje vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da dobrim dijelom u rukama tabloida.

"Po tiražu i uticaju počeli su da dominiraju mediji koji su počeli previše da podsjećaju na početak devedesetih, kada je na našem prostoru počinjao rat. U tom kontekstu, terorizam se koristi kao politička kategorija. O terorizmu se olako govori. 'Veoma lepo' izgleda kada se na naslovnoj strani nađe reč 'teror'. To odmah privlači pažnju. Plašim se da ulazimo u period kada će se sve lakše posezati za terminom terorizam. To neće biti terorizam prema poimanju u zemljama koje čine evroatlantske integracije, nego ono što treba 'nama' u političke svrhe", kaže Radić.

Nino Bantić, novinar londonskog biroa agencije Asociated Press, kaže da je agencija za koju radi veoma uzdržana u u potrebi riječi terorizam, baš zato što se u nju svašta može ugurati, a AP je globalna agencija koja pokriva brojnu klijentelu širom svijeta sa svim političkim i kulturološkim razlozima.

"Riječ terorizam se može koristiti i od strane vlasti, oficijelnih medija ili političkih struktura koje žele umanjiti političko značenje ili političku karakterizaciju nečije političke borbe", kaže Bantić, koji napominje da su tabloidi i u Velikoj Britaniji veoma uticajni.

"Najveći, The Sun, je klasični tabloid sa velikim, pompeznim i senzacionalnim naslovima, ali se ne može svrstati u širitelje mržnje. Međutim, ima tabloida koji su, nažalost, veoma uticajni... Evo nedavno je u jednom britanskom tabloidu za sudije Vrhovnog suda bio naslov 'Izdajice naroda' zato što su donijeli jednu odluku u vezi ustavnosti referenduma. To mi je bilo super zanimljivo za medijski razvijenu sredinu sa jakom kulturom dijaloga kao što je Britanija. Znači – niko nije imun", zaključuje Bantić.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG