Dostupni linkovi

HRW: Zaštita ljudskih prava na Balkanu ključna za EU


Human Rights Watch, logo
Human Rights Watch, logo

Vlade zemalja Zapadnog Balkana trebale bi ojačati napore u zaštiti ljudskih prav , te stvoriti okruženje u kojem se ta prava poštuju, kaže se u današnjem Izvještaju organizacije za zaštitu ljudski prava, Human Rights Watch (HRW).

Ta organizacija upozorava da su tokom 2016. ljudska prava bila ugrožena u Bosni i Hercegovni, Srbiji i na Kosovu, ali i u Hrvatskoj koja je uključena u poglavlje o ljudskim pravima u EU.

HRW ističe da se to očituje u sporom ostvarivanju pravde za žrtve ratnih zločina pred nacionalnim sudovima, napadima i prijetnjama novinarima u čiji se posao uključuju vlade, te u diskriminaciji manjina.Tražitelji azila i migranti imaju probleme kada ulaze u Srbiju i traže azil, iako je ugašena takozvana Balkanska migrantska ruta.

“Vlade moraju poduzeti konkretne korake kako bi se unaprijedile medijske slobode, zaštitile manjine i izbjegice, te kako bi ratne žrtve konačne doživjele pravdu” ocjenjuje Lydia Gall iz HRW zadužena za Balkan i istočnu Evropu.

Na 687 stranica izvješataja o zaštiti ljudskih prava u više od 90 država u svijetu, ističe se da se stvara nova generacija autoritanih populista koji negiraju koncept zaštite ljudskih prava.

Tokom 2016, udruženja novinara su zabilježila napade i prijetnje na svoje članove u BiH, Srbiji i na Kosovu, na što nije bilo jasnog stave vlada vlasti, te mnogi počinitelji nisu pronađeni.

Spor je napredak u zaštiti žrtava ratnih zločina u BiH, Srbiji i na Kosovu. Iako je zabilježen izvjestan napredak, Specijalni sud Kosova za ratne zločine nije u funkciji.

Vijeća ministara BiH još nije usaglasila politički sistem zemlje kako je to naložio Evropski sud za ljudska prava.

Romi u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i na Kosovu se suočavaju sa diskriminacijom u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Kosovo je postigao ograničen napredak u integraciji Roma i drugih manjina koje su vraćeni iz EU nakon što su im odbijeni zahtjevi za azilom.

LGBT grupe i dalje su ugrožene u BiH, Kosovu i Srbiji. Evropski sud za ljudska prava presudio je da su istospolni parovi u Hrvatskoj diskriminirani na rodnoj osnovi.

XS
SM
MD
LG