Dostupni linkovi

Lunaček: EU da pritisne Srbiju u cilju oslobađanja Haradinaja


Ulrike Lunaček
Ulrike Lunaček

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček zatražila je od EU, povodom hapšenja Ramuša Haradinaja, da izvrši pritisak na Srbiju.

“Zadržavanje zastarelih međunarodnih naloga za hapšenje iz 2004. od Srbije, koja je u dijalogu pod posredovanjem EU sa Kosovom, potpuno je neprihvatljivo”, poručila je ona u saopštenju.

Prema njenim rečima, teško je razumeti zašto je Francuska, kao zemlja koja je među prvima priznala nezavisnost Kosova, uhapsila Haradinaja.

Potpredsednica Evropskog parlamenta apelovala je na šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini, kao i na vlade svih zemalja članica EU, posebno one koje su priznale Kosovo, da jasno stave do znanja Srbiji da zadržavanje zastarelih naloga za hapšenje, kao što je ovaj, moraju biti povučeni.

Lunačekova je podsetila da je Haški tribunal dva puta oslobodio Haradinaja odgovornosti za zločine.

Reagujući na njenu izjavu, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Djurić izjavo je da ratni zločini ne zastarevaju i da u tim slučajevima ne postoje “zаstаrele poternice”, poručivšida će Rаmuš Hаrаdinаj “kad-tad odgovarati za sve što je počino on i ljudi pod njegovom komandom”.

XS
SM
MD
LG