Dostupni linkovi

SAD uvele nove sankcije Rusiji, Kremlj najavljuje adekvatan odgovor


"SAD i saveznici moraju odgovoriti na pokušaje Rusije da podceni međunarodne pravne norme i da se meša u demokratske procese", stoji između ostalog u saopštenju Bele kuće

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je predložio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da iz te zemlje bude proterano 35 američkih diplomata, kao protivmeru dan nakon što su SAD objavile niz sankcija Moskvi zbog optužbi za hakovanje u cilju mešanja u američke izbore.

Lavrov je, u televizijskoj izjavi, danas rekao da Rusija namerava da proglasi 35 američkih diplomata "nepoželjnim osobama", od kojih su 31 članovi osoblja američke ambasade u Moskvi, a četvoro ih je zaposleno u Generalnom konzulatu SAD u Sankt Peterbugu, prenosi Tas s.

"Mi, naravno, ne možemo da ostavimo uvrede te vrste bez odgovora, jer je reciprocitet zakon u diplomatiji i spoljnim odnosima", istakao je Lavrov, naglasivši da su optužbe da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore neosnovane.

Zato su, objasnio je šef ruske diplomatije, rusko Ministarstvo spoljnih poslova i zvaničnici drugih vlasti izneli ruskom predsedniku predloge u vezi sa proglašavanjem nepoželjnim osobama 31 člana osoblja američke ambasade u Moskvi i četvoro diplomata Generalnog konzulata u Sankt Peterburgu, rekao je Lavrov.

AP prenosi, pozivajući se na ruske agencije, da je Putinu predloženo i da američkim diplomatama zabrani korišćenje kuće za odmor na obodu Moskve i skladišta na jugu ruske prestonice.

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih američkih država Donald Tramp je povodom oduke administracije odlazećeg predsednika Baraka Obame da se uvedu sankcije Rusiji rekao:

"Vreme je da naša zemlja krene dalje ka većim i boljim stvarima. U interesu naše zemlje i njenog velikog naroda, sastaću se sa liderima obaveštajnih službi sledeće nedelje kako bih bio upoznat sa činjenicama o ovoj situaciji", dodao je.

Bela kuća je prethodno saopštila da je obavestila unapred Trampov tim o planiranim sankcijama Rusiji, ali da mu odlazeći predsednik Barak Obama to nije lično rekao, iako su prethodnog dana razgovarali.

Vreme je da naša zemlja krene dalje ka većim i boljim stvarima: Tramp
Vreme je da naša zemlja krene dalje ka većim i boljim stvarima: Tramp

Portparol Bele kuće Erik Šulc rekao je da su SAD obavestile jednog "visokog člana" Trampovog tranzicionog tima u četvrtak pre nego što su sankcije Moskvi objavljene.

Obama je dan ranije razgovarao sa Trampom telefonom.

Sjedinjene Američke Države su niz oštrih sankcija Moskvi koje uključuju proterivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva objekta (u Merilendu i Njujorku) koji su se koristili za obaveštajne aktivnosti - uvele kao odgovor na navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD.

Barak Obama naredio sankcije prema ruskim dužnosnicima kao odgovor na hakovanje tokom predsedničkih izbora
Barak Obama naredio sankcije prema ruskim dužnosnicima kao odgovor na hakovanje tokom predsedničkih izbora

"Smatramo Rusiju odgovornom za ono što je uradila. Smatramo da SAD i saveznici moraju odgovoriti na pokušaje Rusije da podceni međunarodne pravne norme i da se meša u demokratske procese", stoji između ostalog u saopštenju Bele kuće.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije danas da Moskva veoma žali zbog uvođenja novih američkih sankcija Rusiji i dodao da Rusija razmatra mogućnost protivmera.

Peskov je novinarima rekao da sankcije pokazuju "agresivnost i nepredvidljivost spoljne politike odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame".

"Takvi potezi američke administracije imaju za cilj da i dalje narušavaju odnose između Rusije i SAD, koji su na veoma niskom nivou, kao i da nanesu štetu spoljnoj politici budućeg predsednika Donalda Trampa", naveo je Peskov.

Sankcije pokazuju agresivnost i nepredvidljivost spoljne politike odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame: Peskov
Sankcije pokazuju agresivnost i nepredvidljivost spoljne politike odlazećeg američkog predsednika Baraka Obame: Peskov

Peskov je takođe rekao da predsednik Rusije Vladimir Putin tek treba da utvrdi kakav će efekat sankcije proizvesti, nakon čega će odlučiti koje će mere preduzeti kao odgovor na potez Vašingtona.

Sa druge strane, predsednik Komiteta za spoljne poslove ruske Dume Konstantin Kosačev rekao je da Rusija "čeka da čuje šta će novoizabrani američki predsednik Tramp imati da kaže o novim sankcijama Moskvi".

On je za rusku agenciju Interfaks kazao da Rusija "treba da razmotri okolnosti prelaznog perioda i moguću Trampovu reakciju".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG