Dostupni linkovi

Stefanović: Presuda NIN-u pokazuje da sam govorio istinu


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je je danas da mu je drago što je dobio tužbu protiv nedeljnika NIN jer, kako je naveo, presuda pokazuje da je govorio istinu.

"Drago mi je da javnost vidi da su govorili neistine o meni, jer su me optužili za učešće u izvršenju krivičnog dela. Šta god ko pričao to je pisalo u tom tekstu", rekao Stefanović novinarima u Beogradu.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu, nedeljnik NIN povredio je ugled i čast ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića objavljivanjem teksta "Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale. Sud je odredio da NIN isplati ministru na ime nematerijalne štete 300.000 dinara, kao i troškove postupka.

Stefanović je rekao da će sav novac od presude uplatiti u fond za decu postradalih policajaca Srbije.

"Ja nisam ovo radio zbog novca. Hteo sam da pokažem da ne možete optužiti nekoga za izvršenje krivičnog dela jer to nije novinarska sloboda. To nije demokratija", rekao je Stefanović.

U tekstu "Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale" navodi se: "Rušenje u Savamali uključivalo je više različitih struktura: državne i nedržavne i više nivoa vlasti po vertikali. Otuda je odgovornost gradskog vrha nesporna. Jedino što nije dovoljna. Jer takav posao nije bio moguć bez znanja i pomoći ministra policije".

Objekti u Savamali su srušeni bagerima u noći između 24. i 25. aprila 2016, a ljudi pod maskama su zaustavljali i maltretirali građane, koji su to zlostavljanje prijavljivali policiji, ali ona nije reagovala.

Iz izveštaja zaštitnika građana o postupanju policije u toj noći, vidi se da je policiji "iz vrha" naređeno da ne reaguje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je kao "glavne krivce" za rušenje u izbornoj noći označio gradsku vlast u Beogradu.

XS
SM
MD
LG