Dostupni linkovi

Gutereš: Nisam čudotvorac


Antonio Guterres
Antonio Guterres

Novi šef Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je danas da on "nije čudotvorac" i dodao da su sada vrlo teška vremena.

Prije početka svog prvog radnog dana u sjedištu UN-a u Njujorku, Gutereš, koji je od 1. januara generalni sekretar svjetske organizacije, obratio se osoblju i pozvao ih da zajedno rade, da reformišu organizaciju.

"Treba da kažem da nema čuda, siguran sam da ja nisam čudotvorac", rekao je Gutereš i dodao da je njegov izbor podstakao velika očekivanja.

Naglasio je da se ne treba uljuljkati u iluzijama i da treba shvatiti da su sada vrlo teška vremena, s brojnim sukobima i pojavom "novog fenomena svjetskog terorizma".

UN su svojim djelovanjem smanjile patnje naroda, ali i "dalje ne uspijevaju da spriječe i riješe sukobe", rekao je Gutereš u aluziji na rat u Siriji.

"Ima mnogo otpora, skepticizma u mnogim dijelovima svijeta oko toga koju ulogu mogu imati UN. Treba da budemo u stanju da uvidimo svoje propuste i neuspjehe", rekao je Gutereš pred stotinama zaposlenih i diplomata u holu Sekretarijata UN u Njujorku.

On ih je pozvao da se zajedno založe da promijene, reformišu i poboljšaju rad UN i da se "otarase tereta birokratije".

Na pitanje novinara da li je zabrinut zbog nedavnih kritičnih riječi budućeg američkog predsjednika Donalda Trampa o UN, odgovorio je:

"Ne, zabrinut sam zbog svih užasnih problema s kojima se suočavamo u svijetu" i naveo ratove, kršenje ljudskih prava i siromaštvo.

Tramp je na Tviteru nazvao UN "klubom za sastanke, rasprave i lijep provod".

XS
SM
MD
LG