Dostupni linkovi

Novi saziv američkog Kongresa danas polaže zakletvu


Barack Obama i Donald Trump, ilustrativna fotografija
Barack Obama i Donald Trump, ilustrativna fotografija

Članovi novog, 115. saziva američkog Kongresa danas će položiti zakletvu, što će označiti početak najavljene kampanje Republikanaca za ukidanje mjera koje je tokom osam godina na vlasti uveo demokratski predsjednik Barak Obama.

Prvi i najveći cilj Republikanaca, koji kontrolišu oba doma Kongresa, je Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju kojeg su Republikanci dugo željeli da ukinu, a smatraju ga i uzrokom sporog ekonomskog oporavka zemlje.

Međutim, na meti Republikanaca u Kongresu koji nastoje da smanje savezni budžet i adminstraciju u Vašingtonu, biće i desetinama godina stari programi na koje se Amerikanci svakodnevno oslanjaju kao što su socijalno osiguranje i Mediker, navodi agencija AP.

Vođa Republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Makarti, Republikanac iz Kalifornije, rekao je "imamo mnogo toga da i mnogo toga da poništimo".

Republikanci su također u ponedjeljak izglasali slabljenje nezavisnog etičkog tijela koje ispituje navode o prestupima članova Kongresa.

Prema promjeni koja je razljutila Demokrate, to nezavisno tijelo sada potpada pod Etički komitet Predstavničkog doma Kongresa.

Prema tim prijedlozima, to tijelo će imati slabija ovlaštenja nadzora nad sukobom interesa i nad nepropisnim finansijskim djelovanjem.

Paket novih propisa vjerovatno će danas biti izglasan u Kongresu pošto Republikanci imaju jasnu većinu.

Vođa manjinskih Demokrata u američkom Senatu, Čak Šumer, obećao je da će pažljivo pratiti kako budući predsjednik SAD Donald Tramp i Republikanci u Kongresu ispunjavaju obećanja i upozorio na opasnosti od "tviter predsjedništva".

Šumer je rekao da će demokrate u Senatu paziti da Tramp ispunjava svoja obećanja da će "Ameriku ponovo učini velikom", dok god to bude značilo otvaranje radnih mjesta, povećanje plata i pružanje pravih šansi defaforizovanim ljudima i zaštiti građanskih prava.

Ali će se svim snagama boriti kada Tramp "bude apelovao na niže instikte koji umanjuju Ameriku i njenu veličinu", rekao je Šumer.

Vođa Demokrata u Senatu rekao je da su problemi SAD toliko kompleksni, da se ne mogu "rešiti tvitovima".

Šumer je ovo napisao uoči svog današnjeg govora na prvoj sjednici novog saziva američkog Kongresa.

XS
SM
MD
LG