Dostupni linkovi

Netanjahu odbacio izvještaje da je primao poklone od biznismena


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je danas kao "neosnovane" izvještaje da je primao poklone od dva biznismena.

"Svi ti tzv. skandali su se pokazali neosnovanim i isto će biti u vezi s optužbama koje su sada objavljene u medijima", rekao je Netanjahu, kako prenosi AP.

Netanjahu je osumnjičen da je primao vrijedne poklone od dva biznismena, objavila je u četvrtak navečer izraelska TV Kanal 2, pošto su ranije drugi izraelski mediji javili da će protiv njega uskoro biti pokrenuta krivična istrga.

Kanal dva je javio da je Netanjahu glavni osumnjičeni u drugoj istrazi koja također uključuje njegovu porodicu i da je 50 svjedoka umiješano u to, kao i da se pokretanje zvanične krivične istrage očekuje naredne sedmice.

Izraelsko Ministarstvo pravde je za sada odbilo da komentariše te izvještaje, dok je policija saopštila da medijski izveštaji sadrže "spekulacije i dezinformacije".

U julu je vrhovni tužilac Avišaj Mandelblit objavio da razmatra slučajeve koji se tiču Netanjahua, ali nije rekao koje.

Izraelski mediji su tada izvijestili da su ti slučajevi u vezi s Netanjahuovim ličnim finansijama.

Vodeći izraelski opozicioni poslanik Erel Margalit iz partije Cionističke unije lijevog centra Erel Margalit vodi kampanju za zvaničnu istragu u sumnje da su prominentni donatori nezakonski prebacivali novac Netanjahuu za lično korištenje, kao i izvještaje da je Netanjahuov lični advokat predstavljao njemačku firmu koja je prodala podmorince Izraelu za 1,5 milijardi dolara.

Vrhovni tužilac je navodno dao instrukcije kancelariji državnog tužioca da razmotri optužbe da je Netanjahu primio milion eura od francuskog tajkuna Arno Mimrana 2009. godine.

Mimran služi kaznu od osam godina za prevaru.

On je tvrdio tokom suđenja da je taj novac dao za izraelsku izbornu kampanju, a Netanjahu je priznao da je od njega primio 40.000 dolara.

XS
SM
MD
LG