Dostupni linkovi

Sao Tome i Prinsipe raskinula odnose s Tajvanom, obnovila s Kinom


Peking je odnose sa državom Sao Tome i Prinsipe raskinuo 1997, kada je ta zemlja uspostavila diplomatske odnose s Tajvanom
Peking je odnose sa državom Sao Tome i Prinsipe raskinuo 1997, kada je ta zemlja uspostavila diplomatske odnose s Tajvanom

Kina je danas zvanično obnovila diplomatske odnose s državom Sao Tome i Prinsipe, nedelju dana pošto je ta mala afrička ostrvska raskinula odnose s Tajvanom.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji i šef diplomatije Sao Tome i Prinsipa Urbino Boteljo su na ceremoniji u Pekingu potpisali su zajedničko saopštenje o obnavljanju diplomatskih odnosa.

Peking je odnose sa državom Sao Tome i Prinsipe raskinuo 1997, kada je ta zemlja uspostavila diplomatske odnose s Tajvanom.

To je pobeda za Peking koji smatra Tajvan svojom teritorijom i koji je razgnevljen idejom budućeg američkog predsednika Donalda Trampa da bi mogao da preispita politiku SAD koje prihvataju taj kineski stav. Peking i Tajpeh se nadmeću oko saveznika skoro sedam decenija, od okončanja gradjanskog rata u Kini 1949, kada je poražena nacionalistička vlada pobegla na Tajvan.

Vlasti Sao Tome i Prinsipa saopštile su 20. decembra da prekidaju diplomatske veze s Tajvanom, čime je broj zemalja koje održavaju odnose sa tim ostrvom kojim vladaju politički begunci od kineske revolucije, spao na 21, a medju njima su Vatikan, Svazilend i Burkina Faso, kao i neke male zemlje centralne Amerike, karipskog i pacifičkog regiona.

S druge strane, šef tajvanske diplomatije Dejvid Li naveo je da su Sao Tome i Prinsipe tražili "astronomsku" finansijsku pomoć u zamenu za održavanje diplomatskih odnosa.

Sao Tome i Principi sa 200.000 stanovnika su siromašna, bivša portugalska kolonija koja duboko zavisi od strane pomoći.

Tajvan se 1949. godine politički odvojio od Kine gde je vlast preuzela Komunistička partija, a Peking je, u skladu sa načelom "jedne Kine", zabranio svojim partnerima da održavaju diplomatske odnose s Tajvanom, koji Peking smatra delom kineske teritorije.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp pojačao je zabrinutost Pekinga nedavnom izjavom da se "ne oseća obaveznim da poštuje politiku jedne Kine".

XS
SM
MD
LG