Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Filipini: Četvoro stradalih u naletu tajfuna


Ovo je jedan od najjačih tajfuna na Filipinima od 2014. godine

Snažan tajfun koji je sinoć pogodio delove Filipina odnevši najmanje četiri života i uništivši mnoge kuće, danas je oslabio, ali su udari vetra još uvek jaki, saopštili su zvaničnici.

Udari vetra tajfuna Nok-Ten dostizali su jačinu od 185 kilometara po času, a naleti do 255 kilometara po času kada je pogodio provinciju Katanduanes, gde su snažni vetrovi i obilne padavine izazvali prekid struje i komunikacionih mreža, preneo je AP.

Tajfun se danas približava Manili, dok je tokom jučerašnjeg dana pogodio i provinciju Kamarines Sur, a potom je blago oslabio sa vetrovima od 175 kilometara po času, ali s naletima od 290 kilometara po času, navode meteorolozi.

Oko 218.000 ljudi pobeglo je u centre za evakuaciju, nakon što su zvaničnici upozorili na olujne udare i poplave u priobalnim selima i nižim područjima.

Ovo je jedan od najjačih tajfuna na Filipinima od 2014. godine kada je u naletima tajfuna Hajan nastradalo više od 7.300 ljudi, a raseljeno pet miliona.

Međutim, filipinski zvaničnici teško su uspevali da ubede sve građane da napuste svoje domove i upute se u prihvatilišta na Božić u ovoj najvećoj katoličkoj zemlji u Aziji.

XS
SM
MD
LG