Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pakistan oslobodio 220 indijskih ribara


Ribari su uhapšeni pre više od godinu dana zbog ulaska u pakistanske vode u Arapskom moru, gde je granica dve zemlje nejasna: Ilustracija

Pakistan je u nedelju oslobodio 220 indijskih ribara kao gest dobre volje da bi se smanjile tenzije sa susednom Indijom, saopštili su zvaničnici Pakistana, a prenosi Rojters.

Ribari su uhapšeni pre više od godinu dana zbog ulaska u pakistanske vode u Arapskom moru, gde je granica dve zemlje nejasna.

"Imamo ukupno 518 indijskih ribara, od kojih je 220 danas oslobođeno kao gest dobre volje pakistanske vlade. U sledećoj fazi, koja će biti realizovana 5. januara, oslobodićemo još 219 ribara", rekao je policijski zvaničnik Rojtersu.

Odnosi Indije i Pakistana su opterećeni od državnog udara koji je izvela indijska vojska u Kašmiru početkom jula, a u septembri su militanti ubili 18 vojnika u indijskoj vojnoj bazi, navodi britanska agencija.

"Cenimo gest dobre volje Pakistana, ali očekujemo slične recipročne mere od Indije, koja drži u zatvorima 156 Pakistanaca među kojima je i 13 dece", rekao je predsednik pakistanske organizacije za prava ribara.

Konvencija UN koja se odnosi na zakone mora, predviđa da ribari koji pređu u teritorijalne vode druge zemlje mogu da budu upozoreni, ali ne i uhapšeni.

XS
SM
MD
LG