Dostupni linkovi

Trideset i jedan posmatrač UN u Alepu


Alepo
Alepo

Trideset i jedan posmatrač Ujedinjenih nacija (UN) postavljen je u istočnom Alepu da nadgleda finalnu fazu evakuacije pobunjenika i civila iz tog grada, rekao je danas portparol UN u Ženevi.

"Trideset i jedan medjunarodni i nacionalni posmatrač nalazi se na ulazu Ramusa", rekao je za Frans pres Jens Lerke, portparol biroa za koordinaciju humanitarnih poslova u UN (Ocha).

Rasporedjivanje posmatrača je u sklopu primene rezolucije koju je Savet bezbednosti UN usvojio 19. decembra.

Savet bezbednosti je jednoglasno odlučio, uključujući i Rusiju kao glavnog saveznika Sirije, da se hitno rasporede posmatrači UN u istočni Alep da nadziru evakuaciju i procene situaciju za civile.

Lerke je rekao da je medju 31 zaposlenim u UN koji su zaduženi za nadzor, njih 20 već stiglo u Damask u utorak uveče. On je rekao da se oko 100 zaposlenih u UN agencijama, velikom većinom Sirijaca, već nalazi na licu mesta u Alepu ali da oni nisu posmatrači.

Za sad su posmatrači rasporedjeni na prelazu Ramusa, i smenjuju se tako da je uvek neko od njih prisutan.

Konvoji civila i boraca koji napuštaju Alep prolaze kroz Ramusu, na jugu Alepa, na putu ka pobunjeničkoj zoni, zapadno od tog grada.

Medjunarodni komitet crvenog krsta (MKCK), koji već nekoliko dana učestvuje u operacijama evakuacije, nada se da će sve biti gotovo u petak. Sirijska vlada tada može da proglasi potpuno preuzimanje ovog grada, drugog po veličini u Siriji, što bi bila njegova najveća pobeda protiv pobunjenika od početka sukoba u martu 2011.

XS
SM
MD
LG