Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rast privrede SAD 3,5 odsto u trećem kvartalu


Američke Federalne rezerve

Američka privreda ostvarila je rast od 3,5 odsto na godišnjem nivou u trećem tromesečju, što je najviše u poslednje dve godine i više nego što se ranije procenjivalo.

Rast američkog BDP-a usledio je s većom potrošnjom u maloprodaji, poslovnim investicijama i vladinom sektoru, saopštilo je ministarstvo trgovine SAD koje je ranije procenjivalo rast od 3,2 odsto u periodu jul-septembar.

Ubrzani rast u trećem tromesečju usledio je posle slabih 0,8 odsto u prvom i umerenih 1,4 odsto u drugom. Očekuje se da će u poslednjem tromesečju rast biti 1,5 odsto sa slabijom potrošnjom i manjim zalihama kompanija.

Američki rast na godišnjem nivou, prema proceni ekonomista, biće oko 1,5 odsto, što je znatan pad od 2,6 odsto prošle godine, i najlošiji od smanjenja od 2,8 odsto tokom recesije 2009. Oporavak je počeo sredinom 2009, ali je rast bio tek iznad dva odsto, što je najmanji porast u posleratnom periodu.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp tokom predizborne kampanje je kritikovao spor ekonomski rast i obećao da će njegove ekonomske mere ubrzati rast BDP-a na četiri odsto ili više. U tom cilju namerava da ukloni mnoge propise, smanji poreze i poveća potrošnju na obnovu zastarele infrastrukture.

Većina ekonomista, međutim, smatra da rast od četiri odsto u SAD nije realan s obzirom na hronično smanjenje produktivnosti i spor rast radne snage u SAD s penzionisanjem "bejbi bum" generacije.

Za sledeću godinu se očekuje rast od 2,5 odsto, mada možda i više ako Tramp dobije podršku Kongresa za svoj ekonomski program. Indeksi na američkim berzama su naglo porasli posle Trampove pobede, delom iz optimizma da će njegovi predlozi povećati rast i profit korporacija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG