Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bivši ministar policije BiH uhapšen u Hrvatskoj


Ilustrativna fotografija

Bivši ministar policije BiH Alija Delimustafić, osumnjičen za organizovani kriminal i nezakonito trgovanje nekretninama na području Sarajeva, uhapšen je u Hrvatskoj na osnovu medjunarodne poternice.Ovu informaciju potvrdio je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, navodeći da je informacija o hapšenju Delimustafića u Hrvatskoj stigla od Interpola.

Pre dva dana Kantonalni sud u Sarajevu izdao je naredbu za raspisivanje interne i medjunarodne poternice za Delimustafićem i Jusom Škrijeljom, nakon što ih sudska policija nije pronašla na njihovim adresama.

Delimustafić i Škrijelj i još nekoliko osoba, medju kojima su i pojedine sudije, uhapšeni su 11. novembra uhapšeni u akciji "Pravda" na području Istočnog Sarajeva.

Oni se terete da su falsifikovali dokumentaciju i prevarom uknjižavali takozvane napuštene stanove na ljude koji su im odani, a potom ih, posredstvom Delimustafićevih firmi, koje se bave prometom nekretnina, prodavali trećim osobama.

Posle mesec dana provedenih u pritvoru, Sudsko veće je Delimustafića i Škrijelja pustilo na slobodu, posle čega su oni pobegli iz BiH.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo se na odluku Sudskog veća žalilo Vrhovnom sudu Federacije BiH, koji je poništio odluku o njihovom puštanju na slobodu.

Novo Sudsko veće je donelo odluku da Delimustafić i Škrijelj budu vraćeni u pritvor, ali ih sudska policija nije pronašla na kućnim adresama.

Osumnjičeni Juso Škrijelj, koji je bio telohranitelj Alije Izetbegovića, osim bosanskohercegovačkog ima i državljanstvo Belgije, preneli su sarajevski mediji.

Još se navodi da je Alija Delimustafić imao nekoliko lažnih dokumenata, a koristio je i nekoliko identiteta.

XS
SM
MD
LG