Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tusk: Merkelina migrantska politika nije kriva za napad u Berlinu


Ne odgovaraju Nemci za spoljne granice EU, već cela EU: Donald Tusk

Predsednik Evropskog saveta (ES) Donald Tusk odbacio je kritike nekih evropskih zvaničnika da je za napad u Berlinu kriva nemačka kancelarka Angela Merkel i njena politika dobrošlice izbeglicama, podsetivši da je Nemačka raširenih ruku dočekivala samo one izbeglice koje su već ušle u Evropsku uniju i to preko drugih država članica.

"Od samog početka migrantske krize govorili smo da je ključno to da povratimo kontrolu na spoljnim granicama. To je jako teško a želim da naglasim jednu stvar - ne odgovaraju Nemci za spoljne granice EU, već cela EU a istinski izvor krize jeste ono što se dešava van granica Unije", kazao je sinoć Tusk poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Predsednik ES naglasio je su Nemci dobrodošlicom dočekivali samo one koji su već prešli granice EU i prelazili preko drugih zemalja članica.

"Nema spora, naš prvi zadatak jeste da povratimo kontrolu na spoljnim granicama. Teze o tome da Evropa treba da digne oko sebe bedem su neprihvatljive. Radi se o povratku kontrole. Primetio sam da neki političari polaze od toga da im oštar antiimigracijski ton donosi politički profit. Poljska je bezbedna zato što se izbeglice ne guraju da dodju kod nas", kazao je Tusk.

Posle napada kamionom na božićnom vašaru u Berlinu potpredsednik češke vlade i ministar finansija, drugi najbogatiji biznismen u zemlji, Andrej Babiš direktno i oštro je optužio nemačku kancelarku Angelu Merkel lično da je kriva za izbegličku krizu i za taj napad.

"Za taj ogavan čin je odgovorna migrantska politika nemačke kancelarke Angele Merkel. Ona je nažalost dozvolila da migranti dolaze u Nemačku i Evropu u nekontrolisanim talasima, bez isprava i znanja ko su u u stvari. Nemački i zvaničnici EU bi trebalo konačno da priznaju da moraju da zaustave tok migranata van evropskih granica i da prestanu sa tom političkom korektnošću kojom ugrožavaju Nemce i celu Evropu", kazao je Babiš za proruski češki portal Parlamentnji listi.

XS
SM
MD
LG