Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sisak: Određen pritvor dvojici krijumčara ljudima


Ilustrativna fotografija

Županijsko tužilaštvo u Sisku saopćilo je danas da je istražni sudac odredio pritvor dvojici državljana Bugarske koji se sumnjiče da su iz koristoljublja, u nehumanim uvjetima , prevozili 67 izbjeglica iz Afganistana, pri čemu je doveden u opasnost njihov život.

U saopćenju tužilaštva navodi se da se jedan od osumnjičenih početkom decembra u Srbiji dogovorio s državljaninom Afganistana da zajedno s drugim osumnjičenim za 4.000 eura prevede 67 ljudi kroz Hrvatsku do granice sa Slovenijom.

Sumnja se da je drugi osumnjičeni u subotu oko 17.30 sati na autoputu Lipovac-Zagreb-Bregana smjestio u zatvoreni, skučeni tovarni prostor vozila, bez otvora za strujanje sviježeg zraka , 67 muških osoba, koje su prethodno bez putnih isprava i viza nezakonito prešle granični prelaz izmedju Hrvatske i Srbije.

Njegov saučesnik je svojim putničkim vozilom bugarskih registracija vozio ispred teretnog vozila kako bi na vreme uočio policiju.

Kombi vozilo je, medjutim, kod Novske zaustavila saobraćajna policija i u njemu otkrila izbjeglice, od kojih je najmanje njih 35 bilo u nesvjesti. Životi su im spašeni pravovremenom hitnom medicinskom intervencijom, navelo je tužilaštvo.

Izbjeglice mogu zatražiti azil Hrvatskoj, a oni koji to ne učine, kako je najavljeno, biće vraćeni u zemlju iz koje su nezakonito ušli u Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG