Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poljska: Treći dan protesta


Detalj sa protesta u Varšavi

Poljski predsednik Andžej Duda sastao se odvojeno sa liderima opozicione stranke u pokušaju da pomogne u rešavanju političke krize, dok su antivladini protesti planirani u Varšavi i treći dan zaredom.

Političke tenzije su u porastu između konzervativne vlade Poljske i proevropske opozicije zbog plana vladajuće partije da ograniči pristup novinara poslanicima u parlamentu, a Duda je, izrazivši duboku zabrinutost, ponudio da posreduje u pronalaženju, javlja Asošiejtid pres (Associated press)

Prvi sastanak Duda je održao sa liderom Moderne partije Rišardom Petruom, koji je izjavio da je sa predsednikom razgovarao o medijskoj regulativi i kontroverzama u vezi sa neregularnim glasanjem o budžetu koje je održano u petak, kada je i izbio sukob.

U Varšavi su za nedelju planirani skupovi kako podrške, tako i protivljenja vladi, a u subotu su protesti održani i u drugim poljskim gradovima.

Proteste je izazvao vladin plan da ograniči pristup novinara poslanicima u parlamentu.

U najvećoj parlamentarnoj krizi posle više godina, opozicioni poslanici protestovali su u petak protiv tog plana, blokirajući glasanje o državnom budžetu za 2017, posle čega su članovi vladajuće stranke glasali u drugoj sali, što opozicija kritikuje kao nezakonit potez.

Opozicione stranke traže da glasanje o budžetu bude ponovljeno.

XS
SM
MD
LG