Dostupni linkovi

Kina: Sjedinjene Države dižu tenzije oko drona


Američka mornarica
Američka mornarica

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je danas da je u kontaktu sa SAD u vezi sa vraćanjem podvodnog drona kojeg je brod kineske mornarice u četvrtak uzeo iz Južnog kineskog mora, ali da američko dizanje tenzija oko ovog pitanja ne pogoduje njegovom "glatkom" rešenju.

Rojters prenosi da je Ministarstvo navelo da je brod kineske mornarice otkrio primerak "neidentifikovane opreme" i proverila ga da bi sprečila bilo kakve probleme po navigacionu bezbednost, pre nego što je otkrila da je u pitanju američki dron.

"Kina je odlučila da ga vrati američkoj strani na prikladan način i Kina i SAD su sve vreme bili u komunikaciji u vezi s tim. Jednostrano i otvoreno dizanje tenzija s američke strane tokom tog procesa je neprikladno i ne doprinosi glatkom rešenju ovog pitanja. Mi izražavamo žaljenje zbog ovoga, saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane.

Navedeno je i da se ministartvo protivi američkom obaveštajnom radu i vojnim istraživanjima u kineskim vodama, kao i da će Kina ostati na oprezu u vezi s obaveštajnim radom SAD i preuzeti neophodne korake.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp oštro je danas na Tviteru reagovao na vest o američkom podvodnom dronu koji je kineska ratna mornarica zaplenila u Južnom kineskom moru.

"Kina ukrade istraživački dron mornarice SAD u međunarodnim vodama - iščupa ga iz vode i odnese u Kinu u činu bez presedana", tvitovao je Tramp.

XS
SM
MD
LG