Dostupni linkovi

Tsipras sa Merkel razgovarao o jednokratnoj pomoći penzionerima


Alexis Tsipras i Angela Merkel
Alexis Tsipras i Angela Merkel

Premijer Grčke Alexis Tsipras razgovarao je danas u Berlinu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o problemu isplate jednokratne pomoći grčkim penzionerima s najnižim primanjima i drugim socijalnim davanjima.

Tsipras je rekao da želi da pomogne Grcima koji su se "ogromno žrtvovali u ime Evrope".

On pokušava da evropske kreditore ubijedi da se isplata bonusa za penzionere sa najnižim primanjima za Božić ne kosi sa zahtjevima Brisela.

Nakon Tsiprasove objave isplate bonusa, kreditori su u srijedu obustavili mjere za olakšanje grčkog duga, odobrene početkom decembra u zamjeni za reforme.

Grčki premijer insistira da njegova vlada nije prekršila uslove o sporazumu kreditne pomoći, ali evropski kreditori kažu da je Atina morala prvo da traži odobrenje.

Tsipras nije direktno pomenuo isplatu bonusa, ali je rekao da je njegova vizija da "poboljšani grčki rast ne utiče samo na statistiku i brojke, već da zaliječi rane koje je izazvala kriza".

Zbog višegodišnjeg smanjivanja penzija, 5.000 penzionera je u četvrtak navečer protestovalo u Atini, dok je Skupština Grčke glasala za jednokratnu božićnu pomoć penzionerima s najmanjim penzijama - do 850 eura mjesečno.

XS
SM
MD
LG