Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Netanjahu Iranu: Nemojte nam pretiti, mi smo tigar, a ne zec


Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je danas lidere Irana da ne prete Izraelcima.

"Nemojte nam pretiti mi nismo zec, mi smo tigar. Ako nam pretite dovešćete sebe u opasnost", rekao je Netanjahu tokom posete Kazahstanu, kada ga je predsednik te zemlje Nursultan Nazarbajev pitao da li želi da pošalje poruku iranskom predsedniku Hasanu Ruhaniju koji mu dolazi u posetu sledeće nedelje.

Netanjahu je najavio izmenu politike Izraela, ako Iran izmeni svoju politiku i odnos prema jevrejskoj državi, preneli su izraelski mediji.

Na pitanje svog domaćina da li istinski veruje da Iran misli ono što kaže, odnosno da želi da uništi Izrael, on je odgovorio potvrdno.

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei izjavio je ranije danas da Izral neće postojati za 25 godina, tvrdeći da "oslobođenje Palestine" ostaje pitanje broj jedan s kojim je suočen muslimanski svet, uprkos mnogobrojnim sukobima koji trenutno destabilišu Bliski istok.

On je to rekao na sastanku s vođom palestinske ekstremističke organizacije Islamski džihad u Teheranu, prenela je iranska novinska agencija Pres TV.

"Uprkos tome što je zauzeta određenim regionalnim pitanjima, Islamska Republika je uvek objavljivala direktno da je Palestina pitanje broj jedan u muslimanskom svetu i ispunila je obaveze u odnosu na to", rekao je Hamnei lideru Islamskog džihada Ramadanu Abdulahu Salahu.

Hamnei je tekođe ocenio da je "jedini način da se oslobodi sveti grad Al-Kuds (Jerusalim) borba i otpor", dok su "ostala rešenja beskorisna i uzaludna".

On je to rekao dan nakon što je iranski predsednik Rohani izjavio da je jedina opcija koja je Palestincima ostala u nastojanju da osnuju nezavisnu državu "džihad", prenela je iranska novinska agencija Fars.

XS
SM
MD
LG