Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH: Završena akcija 'Nekretnina' Službe za poslove sa strancima


Nekretnine nedaleko od Sarajeva

Služba za poslove sa strancima, na širem području Bosne i Hercegovine, provela je akciju kodnog naziva "Nekretnina", kojom je izvršena kontrola pravnih subjekata čiji su osnivači ili odgovorne osobe, strani državljani iz Kuvajta, UAE, Katara, Sirije, Libije, Saudijske Arabije, Rusije i Ukrajine, a koji u svom vlasništvu posjeduju nekretnine u BiH.

Razlog za provođenje akcije jesu operativne informacije o postojanju pravnih subjekata u vlasništvu stranih državljana koja se fiktivno registruju u BiH, isključivo sa namjerom sticanja vlasništva na nekretninama, zatim kupovine nekretnina radi daljnjeg izdavanja stranim turistima, izbjegavajući zakonske obaveze u pogledu vođenja evidencije stranih gostiju i prijavljivanja stranaca, te boravku takvih stranaca u BiH, suprotno zakonskim odredbama, što ima negativne implikacije po sigurnosni i ekonomski sistem BiH.

Kontrolom je obuhvaćen 691 pravni subjekt čiji su vlasnici ili osnivači državljani Kuvajta, Libije, Katara, Saudijske Arabije, Sirije, UAE, Rusije i Ukrajine te 16 turističkih naselja u vlasništvu pravnih subjekata čiji su osnivači strani državljani.

Izvršenim provjerama je utvrđeno da 192 pravna subjekta egzistiraju i posluju na prijavljenoj adresi, u kojima strani državljani imaju regulisan privremeni boravak.

Ukupno 499 pravnih subjekata nije pronađeno ili se nije moglo utvrditi da li egzistiraju na prijavljenim adresama.

S obzirom da ne postoje istaknuti nazivi pravnih subjekata, niti adekvatni prostori, odnosno su registrovani na nepostojećim adresama, napuštenim objektima, privatnim kućama i stanovima bez mogućnosti pristupa, a njihovi vlasnici i ovlaštene osobe borave izvan BiH, evidentno je da ne posluju na prijavljenim adresama firmi.

U vlasništvu kontrolisanih pravnih subjekata se nalazi više od 600 stambenih i poslovnih objekata, te posjeduju 1.768 zemljišnoknjižnih izvadaka na ime firme.

XS
SM
MD
LG