Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Duterte: Lično sam ubijao kriminalce za primjer policiji


Rodrigo Duterte

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je da je "lično ubijao kriminalce" u vrijeme kada je bio gradonačelnik grada Davaoa, kako bi "dao primjer policiji".

"U Davaou sam to radio lično da bih pokazao policajcima da, ako ja to mogu da učinim, onda mogu i oni. Patrolirao sam ulicama na motociklu i tražio probleme. Ulazio sam u sukobe samo da bih mogao da ubijam", rekao je Duterte sinoć.

Aktivisti za ljudska prava optužili su Dutertea da je u Davaou, čiji je gradonačelnik bio 20 godina, ubio više od 1.000 ljudi.

Reagujući na kritike međunarodne zajednice, Duterte je rekao da nema namjeru prestati sa vođenjem takve politike i dodao da time nije prekršio nijedan zakon, jer policija legitimno brani zemlju, a ubistva su, kako je naveo, rezultat obračuna kriminalnih bandi.

SAD, UN i EU u više navrata osudile su Duterteovu kampanju i ocijenile da se na taj način obični građani podstiču na ubijanje i hapšenje osumnjičenih za organizovani kriminal.

Duterte, 71-godišnji advokat, došao je na vlast 30. juna, a u izbornoj kampanji obećao je da će za nekoliko mjeseci iskorijeniti kriminal u zemlji.

On je u oktobru izazvao burne reakcije uporedivši svoju kampanju protiv kriminala sa istrebljenjem šest miliona Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata. On se potom izvinio Jevrejima, tvrdeći da "samo želi da uništi narkomane".

XS
SM
MD
LG