Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Federalni sud blokirao ponovno brojanje glasova u Pensilvaniji


Dr. Jill Stein liderka Zelene partije koja je tražila ponovno prebrojavanje glasova u državma MIčigen, Pensilvanija i Viskosin

Američki federalni sudija blokirao je u ponedjeljak ponovno brojanje glasova na predsjedničkim izborima u SAD, u državi Pensilvaniji, koja je bila jedna od ključnih američkih saveznih država za izbore gdje je tijesnu pobjedu ostavario Donald Trump.

Liderka Zelene partije, Jill Stein i njen izborni štab podnijeli su hitan zahtjev federalnom sudu za ponovno prebrojavanje glasova nakon što je prethodno državni sud u Pensilvaniji, 3. decembra, odbio njen zahjev, jer kako je navedeno, nije bila " u mogućnosti da položi 1. 000 000 dolara kako je zahtijevao sud".

Stein je u zahjevu za ponovno prebrojavanje glasova u Pensilvaniji navela potencijalne neregularnosti i mogućnost da je bilo hakiranja, što je dovelo u pitanje regularnost rezultata zbora.

Izborni štab Stein takođe je tražio ponovno prebrojavanje glasova u Mičigenu i Viskonsinu.

Očekuje se da će kasnije danas biti objavljeni rezulatati ponovnog brojanja glasova u Viskonsinu.

Ponovno brojanje glasova trebalo bi da pokaže da je kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton pobjednik u sve tri američke države da bi pobijedila Donlada Trumpa u takozvanom Electoral College sistemu koji određuje američkog predsjednika.

Clinton je inače u direktom glasanju građana SAD dobila skoro 3.000 000 glasova više od izabranog predsjednika Donlada Trumpa.

XS
SM
MD
LG