Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija: Uginulo 15 labudova od ptičijeg gripa


Ptičji grip, poznat i kao virus H5N8, u proteklih deset dana usmrtio je 15 jedinki labuda grpca

U Vojvodini u Specijalnom rezervatu prirode Koviljsko-petrovaradinski rit na lokalitetu Tikvara kod sela Kovilj, od 29. novembra do danas uginulo je 15 labudova od ptičijeg gripa odnosno od virusa H5N8, potvrđeno je RSE u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Virus H5N8, međutim, nije opasan po ljudsko zdravlje.

Ovaj ali i drugi lokaliteti potencijalne zaraze stavljeni su pod veterinarski nadzor, kako bi se sprečilo širenje virusa posebno na domaću živinu

"Na ovom lokalitetu se i trenutno nalaze stručne ekipe kako bi kontrolisale šta se dešava, jer je to tradicionalno mesto na kojem labudovi zimuju. Kritična situacija je kod Kovilja u kojem je domaća živina praktično pomešana sa labudovima. U istu baru u kojoj borave i labudovi, puštaju se i domaće patke i guske iz sela, a poznato je da je kontakt između divljih i domaćih ptica je najbrži put širenja zaraze", kaže Marko Tucakov, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Ministarstvo poljoprivrede već je propisalo mere zaštite i apelovalo na poljoprivrednike da živinu fizički odvoje odnosno spreče mogući kontakt sa divljim pticama – na jezerima, barama, kanalima.

Apeluje se i na građane da ne prilaze labudovima i ne hrane ih, kao što je to čest slučaj, a predlog je i da se uvede i zabrana lova na divlje ptice tokom ove sezone. To, naime, podstiče mobilnost ovih ptica i prenošenje virusa.

Istovremeno, Više tužilaštvo u Beogradu odustalo je od krivičnog gonjenja bivše direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović protiv koje se vodio sudski postupak zbog sumnje da su zloupotrebili položaj prilikom nabavke vakcina protiv "svinjskog gripa" (AH1N1) krajem 2009. godine.

"Tužilaštvu je trebalo pet godina i tri meseca da donese odluku koja je bila jasna od početka", rekla je za RSE Vukajlović.

Vukajlović: Prošli smo golgotu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG