Dostupni linkovi

Govori li Vučić o parlamentarnim izborima?


Ovo je najzdraviji predloženi budžet: Aleksandar Vučić
Ovo je najzdraviji predloženi budžet: Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, tokom rasprave o budžetu za 2017. godinu, da je nekim poslanicima očigledno potreban Frojd, ali da će "za nekoliko meseci morati da ga potraže na nekom drugom mestu".

Premijer je to poručio poslanicima pokreta Dosta je bilo koji su, dok je on govorio, držali crtež Pinokia i natpise "Govornik vređa", "Govornik zamenjuje teze"...

"Za nekoliko meseci Frojd neće ni biti potreban u Narodnoj skupštini i moraćete da ga potraže na nekom drugom mestu", rekao je Vučić na takav postupak poslanika Dosta je bilo.

Poslanik Dosta je bilo Saša Radulović napisao je potom na svom Tviter profilu da je premijeru “izletelo da će zajedno sa predsedničkim biti i parlamentarni izbori“.

Inače, tokom skupštinske rasprave o budžetu, premijer Aleksandar Vučić je izbegao da odgovori na pitanja poslanika da li će se kandidovati na predsedničkim izborima i da li će uporedo sa njima biti održani i vanredni parlamentarni.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je tokom skupštinske rasprave pitao premijera koja vlada će realizovati ovaj budžet, ko će biti predsednik te vlade i koja će biti parlamentarna većina.

"Da li ćete se kandidovati na izborima za predsednika države? Da li ćemo imati parlamentarne izbore? Hoću da znam gospodine Vučiću da li ste svesni rizika koji to unosi u naš politički život?", upitao je Jovanović.

"A znam vrlo dobro da vi znate o čemu govorim, drugo je pitanje što ste odlučili da vi o tome ne govorite", dodao je.

Odgovor na ključno pitanje ipak nije stigao.

"Po podršci koju ima u medijima, i po svemu drugom, ja vidim da se stvari pozicioniraju tako da DOS-ovski kandidat ima ogromnu prednost u odnosu na sve druge. U svakom slučaju mi ćemo da se borimo", odgovorio je Vučić.

"Imamo izbore pred sobom. Vi ste predsednik vlade, morate da učinite napor da prestanemo da trošimo zemlju na način na koji smo to činili do sada. Ne trebaju nam besmislice. I sami ste rekli da je glupost ono što se desilo u Hercegovačkoj (slučaj Savamala), rešite nekako to", replicirao je između ostalog Jovanović.

"Hoćete li da vam kažem da sam mogao da biram da predsednički kandidati, ti koje ćete vi da podržavate, budu moji? Pošto su se neki meni nudili, pa nisam hteo da pristanem na to", uzvratio je Vučić prekinut aplauzom.

"DOS-ovskog, onog koga ste vi pozvani po kafanama da podržavate, pa sam ja rekao neću da ga podržim zato što brinem o Srbiji. I možete da me zovete koliko hoćete, neću da ga podržim. Zvali su me stranci da ga podržim", tvrdi Vučić.

Zaključio je da će biti sačuvana stabilnost Srbije.

Vučić nije video bolji budžet od svog

Što se tiče teme dnevnog reda skupštinskog zasedanja, premijer Aleksandar Vučić je izneo tvrdnju da je budžet za 2017. godinu najbolje skrojen i najzdraviji od onih koje je on video u Skupštini Srbije.

"Ova Vlada je napravila stabilno finansiranje i ne zavisi od toga da li će da proda neko preduzeće", rekao je premijer.

Vučić, koji je sa članovima Vlade Srbije prisustvovao raspravi o budžetu za 2017. godinu u Skupštini Srbije, rekao je da mu nikada nije bilo lakše da dođe u parlament. Ponosan je na budžet koji sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem brani pred poslanicima.

"I zato sam danas spreman da kažem da je ovo najzdraviji predloženi budžet uz najbolje skrojeni. Najzdraviji predloženi budžet koji znači konačni izlazak iz krize Republike Srbije", rekao je Vučić.

"I sledeće godine u ovo vreme, uprkos tome što neće biti lako, mi nećemo biti u krizi", obećava premijer što je propraćeno aplauzom poslanika.

Premijer je dalje tvrdio da je za 2017. godinu predviđen najniži budžetski deficit u savremenoj istoriji Srbije od 69,1 milijarde dinara, što je 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Rekao je da deficit nije finansiran iz privatizacionih prihoda, već iz zdravih održivih prihoda.

"Za 2016. godinu smo predvideli budžetski deficit od 122,1 milijarde dinara, a sada sa uobičajenim prihodima imamo suficit od 31 milijarde dinara", rekao je on.

Pohvale budžetu nisu stizale samo od stranaka iz vladajuće koalicije, već i iz dela opozicije. Tako je lider LDP-a Čedomir Jovanović ocenio da je budžet dobar, ali da neće za njega glasati jer ostaje otvoreno pitanje kako će biti realizovan i ko će ga realizovati.

"Svaka čast, uradili ste dobar posao. I vi, i vaš ministar finansija, vaša vlada, pre svega građani Srbije", rekao je Jovanović što je praćeno aplauzom.

Sednica Skupštine Srbije
Sednica Skupštine Srbije


Polemika je vođena i oko odnosa prema Vojvodini. Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da budžet, kao ni prošlogodišnji, nije u skladu sa Ustavom Srbije, jer je AP Vojvodina svedena na samo jedan oblik lokalne samouprave.

On je pitao premijera da li će i kada biti doneti zakoni, naophodni da bi u tom smislu budžet Srbije bio u skladu sa Ustavom.

Vučić je rekao da se iz ovog budžeta izdvaja ne samo predviđenih sedam odsto za Vojvodinu, već 7,3 odsto sredstava iz državne kase, da dodatno "ojača ono što Republika već plaća".

Premijer Srbije je rekao da je po pitanju sredstava kojima pokrajina raspolaže stvorena "papazjanija" i da ne razume postojeći "finansijski aranžman", koji je napravljen u vreme prethodnih vlasti, ali da to ne znači da on želi da "ukida" pokrajinu.

"To mi ne pada na pamet", rekao je Vučić i dodao da je prihvatio da se zadrži ovakav način finansiranja pokrajine, iako nije sasvim siguran da je to ekonomski isplativo.

"Video sam, recimo, da je za rešavanje pitanja stambenih problema vojnih lica namenjeno i opredeljeno tek nešto više novca nego za rešavanje stambenih problema na Kosovu i Metohiji, gde se na delu dela teritorije Srbije opredeljuje tek nešto malo manje novca nego za celu Srbiju kada je u pitanju Vojska Srbije", primetio je u svom izlaganju, između ostalog, Nenad Čanak.

"A da nismo toliko novca izdvojili za Kosovo i Metohiju, što možete sa pravom da me kritikujete, onda bi nam neki drugi rekli da mi više Kosovo i Metohiju ne tretiramo kao deo naše teritorije. I niko nikad ne bi bio zadovoljan", odgovorio je Vučić.

"Da li je veliki novac za Kosovo i Metohiju – veliki je novac", dodao je.

Na sednici su se mogle čuti i drugačije teme.

"Posebno mi je drago što Beograd sija lepše nego ikada, što je okićen ranije nego bilo koje druge godine", primetila je Dubravka Filipovski iz poslaničke grupe Nova Srbija.

Na novogodišnjoj rasveti je, koja je uključena još početkom novembra, inače prošle godine kod gradskih čelnika insistirao premijer koji je na ovoj skupštinskoj sednici otkrio još jedan detalj.

"Po onome što moj telefon, model iz 1997. godine može da uhvati...", započeo je Vučić, da bi na dobacivanje Vojislava Šešelja, lidera radikala i svog nekadašnjeg stranačkog šefa, da je mobilni iz 1993. godine, uzvratio "taj sam Vojislave izgubio".

"Vojislav mi je kupio prvi telefon, ali sam ga izgubio", rekao je Vučić kroz smeh.

Premijer je u parlament došao sa članovima vlade nakon što je prethodno ministar finansija obrazložio poslanicima predlog budžeta za 2017. godinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG