Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opštinama manje novca, Beogradu više kontrole


Manje novca za opštine nakon izglasavanja izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave: Skupština Srbije

Tri odsto manje sredstava dobijaće opštine u Srbiji iz državnog Budžeta, nakon što poslanici Skupštine Srbije izglasaju izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, o čemu su završili raspravu.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić je ocenila da je diskusija o zakonskim izmenama bila konstruktivna i da opštine neće morati da uvode nove namete kako bi nadomestili manjak novca u budžetu, kao i da su za to dobar primer lokalne samuoprave koje su uspele da bez dodatnih nameta reše probleme.

Od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama, umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima će ubuduće ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, a Beogradu 66 procenata, dok će ostatak biti usmeren u budžet Srbije.

Saša Paunović, predsednik Opštine Paraćin, kaže za Radio Slobodna Evropa da će usvajanjem ovog zakona budžet te opštine biti manji za 30 miliona dinara nego do sada, “što jeste tri odsto ukupnog budžeta, ali je 10 odsto investicionog dela opštinske kase”, a umanjenje sredstava će najviše osetiti građani.

“Praktično to znači da će biti manje asfaltiranih ulica i manje izgrađenih vodovoda, odnosno građani će duže čekati na izgradnju infrastrukture i rešavanje najvažnijih komunalnih problema. Pored toga, ovim izmenama nastavlja se trend centralizacije, koji traje već desetak godina, i počeo je sa ekonomskom krizom, ali se ubrzao u poslednje četiri godine tako što smo stalno imali smanjivanje ne samo prihoda deljenih od Republike nego i ukidanje lokalnih izvornih prihoda uz opravdanje da imamo isuviše mnogo para upravo od ovog poreza na zarade”, kaže Paunović.

Oština Boljevac, čiji je godišnji budžet oko 400 miliona dinara, ovim smanjenjem ostaće bez šest miliona dinara, a kao i u Paraćinu, smanjenje prihoda od poreza najviše će pogoditi investicioni deo budžeta.

Nebojša Marjanović, predsednik Opštine Boljevac kaže za RSE da je država, u nameri da popuni sopstveni budžet, ponovo zavukla ruku u džep lokalnih samouprava što će doprineti daljem njihovom osiromašenju.

“To zapravo znači da, ako naše investicije na godišnjem nivou iznose do 40 miliona dinara, jer preko toga ne možemo, to znači da će novac koji bi mogli da koristimo za investicije, biti manji za taj iznos. Suština je bila da država malo ojača svoj budžet pa se malkice obrušila na lokalne samouprave smatrajući da tu ima prostora”, kaže naš sagovornik koji je član vladajuće Srpske napredne stranke, partije premijera Srbije Aleksandra Vučića.

I u Opštini Čajetina smatraju da svako smanjenje transfernih sredstava lokalnim samoupravama predstavlja veliki problem, pogotovu ako one nemaju sopstvene izvore finansianja.

Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, navodi da je sreća te opštine što ne zavisi od sredstava koje dobija od centralnih vlasti, ali da umanjenje sredstava neće biti dobro za demokratizaciju srpskog društva jer novi način raspodele poreskih prihoda otvara mogućnost za političke pritiske, ucene i manipulacije koje će se sigurno osetiti u budućnosti.

“Nama je porez na imovinu u ukupnom budžetu samo 10 odsto tako da su to za nas zanemarljiva sredstva, ali je opasno što ovo smanjenje predstavlja novi vid ucena i pritisaka na lokalne samouprave i centralizaciju koja ide ka Beogradu. To je ono što nas zabrinjava i to neće biti dobro za manje lokalne samouprave jer ta sredstva služe za političke pritiske i ucene. Ako nemate novac morate da idete za Beograd, ka Vladi i ministarstvima i da molite za nešto što je vaše. To će se u narednom periodu sigurno osetiti jer je danas u Srbiji ostalo malo lokalnih samouprava koje nisu iz vladajuće koalicije i sigurno je da će i one morati, pod finansijskim pritiskom, da pređu u Srpsku naprednu stranku da bi mogle da dođu do novca. Poznato je da sada imate neke političke ljubimce koji, mimo redovnih transfernih sredstava i mimo konkursa, dobijaju ogroman novac i na taj način obezbeđuju sebi produženje vlasti”, ističe Stamatović.

Saša Paunović kaže da Paraćin za sada ne trpi posledice zbog toga što je jedna od retkih opozicionih opština u Srbiji, ali se slaže sa Stamatovićem da finansijska centralizacija nije dobra za lokalne samouprave ni finansijski ni politički.

Prodaja imovine: Paraćin
Prodaja imovine: Paraćin


“Ja ne mogu da kažem da Paraćin ovoga trenutka ima bilo kakve posledice zbog toga što je opoziciona opština. Mi smo imali priliku da proteklih godina dobijamo onoliko sredstava koliko smo dobijali i kada je neka druga politička opcija vodila Vladu Republike Srbije, a ono što je sigurno i tada i sada ima opština i gradova koji su favoriti ove ili one vasti i dobijaju mnogo više para i to je veliki problem koji još uvek nije rešen”, navodi naš sagovornik.

Na pitanje kako će nadomestiti manji priliv sredstava u budžet Paraćina, Paunović ogovara:

“Paraćin će prodavati postojeću imovinu, koju opština ima, a koju ne koristi. Dakle, prvi put posle Nove godine doćićemo u situaciju da prodamo neku imovinu da bismo izgradili neophodnu infrastrukturu. Takođe ćemo ići u pravcu zaduživanja za kapitalne investicije, što nismo činili godinama, iako imamo prostora za to, i svakako ćemo se truditi da kroz različite projekte dobijemo i ta centralna državna sredstva pa i sredstva međunarodnih organizacija.”

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG