Dostupni linkovi

Šta Srbija planira u državnom budžetu


Vlada pred Skupštinu ide sa rekordno niskim deficitom, rekao ministar Vujović
Vlada pred Skupštinu ide sa rekordno niskim deficitom, rekao ministar Vujović

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da bi predlog budžeta za 2017. godinu trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima u ponedeljak.

Podsetimo da je Vlada Srbije 1. decembra usvojila Predlog zakona o budžetu, kojim su planirani prihodi 1.092,9 milijardi, a rashodi 1.162 milijarde dinara.

Ministar Vujović je rekao da Vlada pred Skupštinu ide sa rekordno niskim deficitom, preciziravši da je on na nivou od 1,6 odsto bruto društvenog proizvoda, dok je deficit opšte države koji je sa njim povezan, veći za 0,1 odsto.

Što se dugova tiče, Vujović je rekao da se očekuje da se zaustave na nivou od 73,5 odsto BDP-a.

“Naše očekivano stanje 31. decembra, uključujući ono o čemu se priča – preuzimanju starih dugova, recimo za Petrohemiju i ostala preduzeća gde smatramo da je društveni, državni interes da preuzememo te dugove, ali da sprečimo da se oni ponavljaju u budućnosti - je da će dug biti 73,5 odsto, ali da će na kraju sledeće godine on biti smanjen na 72,8 odsto”, rekao je ministar.

Vujović tvrdi i da će Srbija imati “stalni i stabilni pad javnog duga”, te dodaje da vlada želi aktivno da kontroliše devizne rizike.

Vujović očekuje da se dugovi zaustave na nivou od 73,5 odsto BDP-a
Vujović očekuje da se dugovi zaustave na nivou od 73,5 odsto BDP-a

Naime, vlada namerava da u toku 2017. smanji zaduženost u dolarima, sa devet na 8,5 milijardi, ali da poveća u evrima sa 10,1 na 10,9 milijardi, kao i da poveća zaduženost u dinarima.

Ministar finansija je izjavio i da se Vlada Srbije dogovorila sa MMF-om da se smanjuje udeo plata javnog sektora u BDP-u:

“Cilj nam je da negde osam odsto bude učešće plata javnog sektora u društvenom proizvodu i to su vrlo realni ciljevi”.

Vujović je istakao da će trend smanjivanja tog udela biti nastavljen i i pored najavljenog povećavanja plata.

Podsetimo da je tekuća radna nedelja, zaključno sa četvrtkom kada je vlada usvojila predlog Budžeta, bila veoma burna. Premijer Aleksandar Vučić je u ponedeljak izjavio da je sve predloge ministarstava za budžet "pocepao i vratio im na ponovnu izradu", jer, kako je naveo, nije bio zadovoljan što im je rashodna strana bila veća za 100 milijardi dinara.

Na to se osvrnuo i Vujović, objasnivši da nisu u pitanju bili sami budžeti:

“Ono što je premijer ‘bacio u korpu za đubre’ to su bili dodatni zahtevi, ne budžet, ne predlog, nego dodatni zahtevi. Mi smo podneli nacrt budžeta koji je bio tačno u ovim gabaritima. Sa nekim malim izmenama, on je ono što danas stoji na sajtu Narodne Skupštine i biće posle usvajanja na sajtu Ministarstva finansija.”

Smanjenja poreza i doprinosa na plate neće biti.

Ministar finansija, Dušan Vujović, izjavio je i da redovni predsednički izbori u 2017. godini i eventualni vanredni parlamentarni izbori, neće povećati planirane budžetske rashode.

“To je planirano i prema tome mi očekujemo da će ovo nivelisanje biti dovoljno, bez obzira na to koje će odluke biti donate u narednim mesecima”

Ministar je, po završteku konferencije, upitan da li je predvišeno smanjenje poreza i doprinosa na zarade, samo odrečno odmahnuo glavom, a izlazeći iz sale, rekao je i da nije planirano ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Analizirajući predlog budžeta, ekonomista Miladin Kovačević saglasan je da će budžet imati “istorijski deficit”, te da je premijer u pravu kada kaže da će budžet biti razvojni.

“Rashodi će, manje više, ostati na sličnom nivou kao i ove godine, s tim što će neki rashodi biti jači, na primer za kapitalne investicije”, kaže Kovačević.

Na realizaciju budžeta, kaže Kovačević, može da utiče “rast BDP-a, fiskalna disciplina koja se popravlja iz dana u dan - to se vidi i po rezultatima prihoda u ovoj godini, a to je uzeto u obzir i prilikom planiranja za sledeću godinu”.

Lakićević: Srbija imala i suficit

Ekonomski analitičar Mijat Lakićević, ukazuje međutim da premijer Vučić često izlazi sa nekim stvarima koje su teško proverljive i sa, kako kaže, poređenjima koja su potpuno neosnovana.

Pre desetak godina imali smo i suficit. Tako da planirani deficit nije nikakav istorijski rezultat, ali s obzirom na okolnosti to nije loše: Mijat Lakićević
Pre desetak godina imali smo i suficit. Tako da planirani deficit nije nikakav istorijski rezultat, ali s obzirom na okolnosti to nije loše: Mijat Lakićević

Što se tvrdnje o “istorijskom deficitu” tiče, Lakićević ukazuje da se, u biltenu javnih finansija koji vlada izdaje svake godine, “jasno vide podaci da je Srbija 2005. godine imala čak i suficit”.

“Nije bio veliki, oko jedan odsto BDP-a. Dakle, pre desetak godina imali smo i suficit. Tako da planirani deficit nije nikakav istorijski rezultat, ali s obzirom na okolnosti to nije loše”.

Nakon što se predlog budžeta u ponedeljak nađe pred poslanicima, prema rečima ministra finansija, uslediće rasprava o amandmanima i pratećim zakonima, a ceo proces mogao bi, kako je rekao, da se "prelije" i na naredni vikend.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG