Dostupni linkovi

Renzi saopštio da podnosi ostavku nakon neuspjeha na referendumu


Matteo Renzi italijanski premijer
Matteo Renzi italijanski premijer

Italijanski premijer Matteo Renzi je na referendumu održanom u nedjelju doživio težak poraz objavljeno je odmah nakon što su birališta zatvorena u 23 sata.

Premijer je u međuvremenu i priznao poraz.

"Preuzimam odgovornost za poraz, ja sam izgubio, a ne vi koji ste glasali za 'Da'. Ja snosim svu odgovornost" rekao je na press konfrenciji italijanski premijer Renzi i zahvalio onima koji su ga podržali.

Posljednje informacije sa 90.8 posto obrađenih podataka pokazuju da je opcija za "Za" osvojila 40.3 posto dok "Ne" ima 59,7 odsto podrške birača.

Renzi je na kratkoj press konferenciji rekao da su italijanski glasači jasno saopštili svoj stav i da se u demokratiji to mora poštovati.

"Ova Vlada okončava svojj mandat ovdje i ja podnosim ostavku predsjedniku Italije Sergiu Mattarelli" rekao je Renzi.

Izaznost na referendumu bila je neočikivano velika, skoro 70 posto.

Odmah je regovalo i tržište. Zajednička evropska valuta euro pala je za 1 procenat u odnosu na američki dolar taj odnos sada iznosi $1.0573.

Neki ekonomisti su upozorili da bi pobjeda za "Ne" mogla nanijeti veliku štetu planu dokapitalizacije italijanskih banka, te podriti napore da se reformiše ekonomija Italije, koja bilježi jako slab rast u posljednjih 15 godina, navodi "The Guardian".

Prvi i najveći gubitnik trijumfa opcije "Ne" u Italiji mogla bi biti treća po veličini banka u Italiji, Monte dei Paschi di Siena, koja je u velikoj krizi zbog loših zajmova i treba joj 5,3 milijardi eura da bi se ovog mjeseca spasila od kolapsa.

Ulagači će vjerovatno izbjegavati investiranje ako prevlada politički haos, što znači da će za spašavanje biti potrebna državna intervencija. Nekoliko drugih banaka takođe trebaju gotovinsku podršku da bi uspjeli da prežive, jer se strahuje od domino efekta.

Ministar ekonomije Pier Carlo Padoan, koji figurira kao jedan od mogućih kandidata za funkciju premijera umjesto Renzija, pokušao je još u petak da smiri nestabilnost na tržištima poručujući da "nema rizika od finansijskog potresa" ako "Ne" pobijedi moguće su samo "48 -satne turbulencije."

Kako javlja Reuters, rizik od nestabilnosti, u međuvremenu je dovoljan da se Evropska centralna banka pripremi za davanje pomoći ako bude bilo potrebno.

Populista, euroskeptičar, nekadašnji TV komičar i sada lider najače opozicione grupacije Pokreta 5 zvijezda Beppe Grillo na svom je blogu napisao da je "demokratija pobijedila protiv propagande režima i da su građani pobjednici".

Grillo je pozvao na raspisivanje prijevremenih izbora "što je prije moguće".

Gradonačlnica Rima i članica Grillovog Pokreta 5 zvijezda Virginia Raggi, na Twitteru je napisala:

"Italijani su pobijedili.Sada ćemo obnoviti našu zemlju. Naša revolucija se ne okončavca ovdje u Rimu i Italiji" poručila je Raggi.

Nakon što premijer Renzi i formalno preda ostavku predsjedniku Mattarelli, prema "The Guardianu", najizvjesnija opcija je da će on pokušati da nađe konsenzus oko formiranja nove vlade koja će uključiti najveće partije u zemlji, uključujući i konzervativnu Forza Italia, bivšeg premijera Silvia Berlusconija.

Iako Pokret 5 zvijezda traži brze izbore mnogi analitičari tu mogućnost odbaciju zbog potencijalnog rasta ili 5 zvijezda, koji je druga po snazi grupacija u parlamentu ili ekstremno desne Lige za sjever Mattea Salvinia obje izrazito anti-EU, što bi eventulano vodilo i do povlačenja Italije sa zajedničkog evropskog tržišta

Izlaz iz eurozone bi bio vrlo komplikovan, jer dok je euroskepticizam jasno u porastu - ne postoji jasan politički konsenzus o napuštanju evropske valute.

Čak i kada bi Pokret 5 zvijezda preuzeo palatu Chigi (Kiđi), rezidenciju italijanskog premijera, to ne bi značilo da Italija skoro može napustiti euro.Za tako nešto bili bi potrebni ustavni amandmani i još jedan referendum. Euroskeptici su u Italiji definitivno u zamahu, ali nema političkog konsezusa oko zajedničke evropske valute.

Do novih redovnih izbora u Italiji ima 14 mjeseci i za očekivati je da će predsjednik Mattarela pokušati da nađe novog premijera do tada, najverovatnije iz Renzijeve, Demokratske partije, koji bi do februara 2018-te, bio na toj dužnosti.

Populisti iz 5 zvijezda i antimigrantska Liga za sjever traže prijevremene izbore, ali nemaju mogućnost da to ostvare.

Berlusconijeva desna Forza Italija prema izjavama stranačkih čelnika nije voljna da ide na izbore u ovom trenutku.

XS
SM
MD
LG