Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Han u ponedeljak u Beogradu


Johanes Han

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han boraviće u ponedeljak u poseti Beogradu, tokom koje će razgovarati sa srpskim zvaničnicima i zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem, prisustvovati ceremoniji potpisivanja Finansijskog ugovora za podršku temeljnoj transformaciji srpske javne uprave.

Pored Vučića, Han će se susreti sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i studentima i predstavnicima akademske zajednice.

Ugovor za podršku Evropske unije temeljnoj transformaciji srpske javne uprave, vredan je 80 miliona evra, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

To je prvi Ugovor o sektorskoj reformi za Srbiju, a finansira se iz fondova Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) 2015 Evropske unije.

Dokument će, prema saopštenju Delegacije EU, potpisati ministarka zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović, i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj komsiji Henoveva Ruis Kalavera.

"Osamdeset miliona evra predstavlja jedan od najvećih ugovora između Srbije i EU. Ovo je bespovratna pomoć EU, preko koje će 70 miliona ići direktno u budžet Srbije u nekoliko tranši u periodu od tri godine, dok se 10 miliona evra odvaja za podršku realizaciji Ugovora o sektorskoj reformi", navodi se u saopštenju.

Pred posetu, komesar Han je izjavio da "Srbija pripada porodici Evropske unije i čini izvanredan napredak u pravcu svog strateškog cilja, članstva u EU".

On je naglasio da je EU Srbiji najbolji partner u trgovini, investicijama i finansijskoj podršci u svim sektorima.

"EU pruža konkretnu korist građanima Srbije - za obrazovanje, poslovanje, vladavinu prava, javnnu upravu, puteve, mostove i bezbednost hrane. Blisko sarađujem sa Srbijom; zajedno smo jači kao partneri i prijatelji u prevazilaženju problema migracija, nezaposlenosti, bezbednosnih izazova, i u očuvanju mira i stabilnosti u regionu", rekao je Han.

XS
SM
MD
LG