Dostupni linkovi

BiH: Marinkoviću osam godina zatvora za zločine u Milićima


Sud BiH
Sud BiH

Sud BiH osudio je Dragana Marinkovića na osam godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen tokom 1992. godine u opštini Milići.

Sud je prvostepenom presudom proglasio Marinkovića krivim za ubistvo bošnjačkih civila Rašida Jašarevića i Mehmedalije Ahmetovića.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Marinković 11. maja 1992. u Milićima, sa još jednim neidentifikovnim vojnikom, počinio krivično djelo za koje se tereti.

Sudija Darko Samardžić je rekao da je Tužilaštvo BiH izvelo dovoljan broj dokaza na osnovu kojih je Sudsko vijeće izvelo zaključak da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti, te da odbrana nije osporila status civila.

"Iskazi svjedoka koji su poznavali Marinkovića nisu dovedeni u pitanje", rekao je Samardžić, dodajući da je Sudsko vijeće utvrdilo da je zločin počinjen sa direktnim umišljajem.

Prilikom izricanja presude, kao olakšavajuća okolnost, između ostalog, uzeta je u obzir činjenica da je Marinković pružio pomoć bolesnom dječaku bošnjačke nacionalnosti, zbog čega mu je izrečena blaža kazna od propisane.

Marinković je optužen da je učestvovao u napadu protiv nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od aprila do kraja septembra 1992. godine.

XS
SM
MD
LG