Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Charlie Hebdo u prvom broju na njemačkom jeziku objavio karikaturu Merkel


Njemačka kancelarka Angela Merkel na naslovnici prvog broja njemačkog izdanja satiričnog lista Charlie Hebdo

Francuski satirični časopis Charlie Hebdo pojavio se jutros, u prvom izdanju na stranom jeziku, i to na njemačkoma u pokušaju da osvoji Njemačku svojim provokativnim humorom, objavivši na naslovnici karikaturu kancelarke Angele Merkel kako sjedina WC šolji.

Skoro dvije godine nakon što je osoblje ovog lista bilo meta terorističkog napada u Parizu, časopis poznat po zajedljivim karikaturama i komentarima u izdanju na njemačkom jeziku kancelarku Merkel prikazuje kako sjedi na porculanskom "tronu" i čita ovaj nedjeljnik s naslovom "Charlie Hebdo - oslobađa", prenosi AFP.

Izdavač i crtač stripova i grafika Laurent Sourisseau poznat po umjetničkom imenu Riss koji je teško ranjen u napadu u januaru prošle godine, vjeruje kako u Njemačkoj postoji tržište za Charlie Hebdo.

"Humor je svugdje, čak i u Njemačkoj", kazao je za ARD.

"To je eksperiment, pokušaj da objavimo časopis na drugom jeziku i da mu pronađemo novu publiku, obožavatelje koji bi mogli stati u njegovu obranu", dodao je Riss.

Časopis Charlie Hebdo danas se stvara na tajnoj lokaciji, i to nakon terorističkih napada na redakciju kada je ubijeno 12 njenih članova, među kojima su bili i neki od najpoznatijih francuskih karikaturista.

Njemačku verziju uređuje iz Francuske 33-godišnjak iz Berlina koji, prema savjetu kolega, koristi pseudonim Minka Schneider.

XS
SM
MD
LG