Dostupni linkovi

Vojni sindikat Srbije: Nema dogovora, protest u nedelju


Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić rekao je da na sastanku sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem nije postignut dogovor o zahtevima za poboljšanje socijalnog položaja zaposlenih u Vojsci Srbije i da će taj sindikat održati protest u nedelju.

On je za Insajder.net rekao da sa Ministarstvom odbrane nije postignut dogovor o zahtevu za utvrđivanjem nove osnovice za obračun plata.

"Nije ispunjen naš prvi zahtev da se utvrdi nova osnovica za obračun plata. Ministar kaže da nema para i da ne može da poveća plate više od obećanih pet odsto. To je nešto na šta ne možemo da pristanemo. Nama su plate praktično smanjene 25 odsto", rekao je Antić.

Protest će biti održan u nedelju, ispred Ministarstva odbrane, a protestu će se, pored pripadnika Vojske Srbije, pridružiti i zaposleni u policiji, članovi Policijskog sindikata Srbije, predstavnici Sindikata pravosuđa i Udruženja vojnih penzionera.

Povodom zahteva Vojnog sindikata Ministarstvo odbrane je ranije danas saopštilo da ostaje pri stavovima i tvrdnjama da neće biti otpuštanja zaposlenih, a da će već početkom sledeće godine svim zaposlenima plate biti povećane pet odsto.

Ministarstvo je dodalo i da su na ranijim sastancima sa sindikalcima otvoreno razgovarali i da je postignut dogovor da će se novi pravilnik o platama primenjivati od 1. januara 2018. godine, kao i da na Vojnomedicinskoj akademiji neće biti smanjenja ni broja zaposlenih, ni broja ležajeva.

"Ministarstvo odbrane naglašava da ostaje otvoreno za razgovore sa predstavnicima reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije o svim pitanjima i problemima kojima je cilj poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske. To podrazumeva i razgovore o kolektivnom ugovoru, čiju su pripremu i pregovore predlagali predstavnici sindikata", navodi se u saopštenju Ministarstva.

XS
SM
MD
LG