Dostupni linkovi

Žipe optužio Fijona da je Putinov predsednički kandidat


Alen Žipe i Fransoa Fijon
Alen Žipe i Fransoa Fijon

U finalnoj TV debati dva francuska konzervativna predsednička kanadidata, bivših premijera Fransoa Fijona i Alena Žipea u centru polemike se našla Rusija. Žipe je izjavio da ako Fijon pobedi to će biti prvi put u istoriji da francuskog predsednika bira Moskva.

Ova optužba je došla nakon što je ruski predsednik Putin povoljno govorio o Fijonu koji se zalagao za ukidanje sankcija protiv Rusije uvedenih zbog aneksije Krima i podržavao ukrajinske separatiste.

Fijon je rekao da je Rusija opasna zemlja "ako je tretiramo tako kao što to činimo poslednjih pet godina".

"Mi smo američki a ne ruski saveznici", dodao je Fijon optuživši sadašnjeg predsednika Olanda da je, podržavši sankcije, doprineo izolaciji Rusije.

Fijon je na partijskim izborima Republikanske stranke prošle nedelje osvojio 44 od sto glasova, Alen Žipe mnogo manje, 29.

TV debata se vodila dan nakon što je Putin toplo govorio o Fijonu kao profesionalcu koji je sposoban da brani svoje stavove.

Visoki zvaničnici Kremlja su proteklih dana izražavali optimizam, nadu da bi Zapad mogao da sledi republikanskog američkog predsednika Donalda Trampa koji je najavio zaokret politike prema Rusiji.

Inače, Francuska i Nemačka su bile glavne zagovornice uvođenja sankcija Rusiji.

Aleksej Puškov, šef Komiteta za spoljne odnose Donjeg doma ruskog parlamenta, je nakon pobede Fijona u prvom krugu rekao da bi, ako Fijon bude francuski predsednik, to mogao da označi kraj francusko-nemačkog tandema u odnosu na Rusiju.

XS
SM
MD
LG