Dostupni linkovi

Protest u Doboju: Protiv hemijske industrije i zagađenja vazduha


Bosnia and Herzegovina - Boljanic - Ozren - Protest against tyre factory - November 20th 2016
Bosnia and Herzegovina - Boljanic - Ozren - Protest against tyre factory - November 20th 2016

Mladi iz dobojskog naselja Boljanić i Karanovca u opštini Petrovo organizovali su u nedelju protest protiv izgradnje postrojenja za preradu automobilskih guma u Boljaniću.

„Naš investitor živi sretno na velikom imanju sa svojom porodicom u dalekoj Australiji. On neće, osim priliva kapitala, osjetiti ni smrad vazduha ni bolest nas ni naše djece“, poručio je jedan od organizatora protesta Slobodan Gavrić.

Prema Gavrićevim riječima sporno postrojenje u blizini poljoprivrednog zemljišta i izvorišta vode želi da gradi firma Eco Global koja je registrovana u susjednoj opštini Gračanica čiji vlasnik živi u Australiji.

„Ovaj čovjek je počeo u Modriči i Lukavcu da istu ovu fabriku gradi. Međutim, svijet se isto složio i zakonskim pravima ga istjerao iz svog sela“, ističe Gavrić.

Hemijska industrija na ovom području je neprihvatljiva, kaže inženjer zaštite životne sredine Zoran Poljašević.

„Radi se o pirolizi otpadnih guma gdje se kao proizvod od otpadne automobilske gume dobija pirolizno ulje, pirolitički gas i koks, čvrsti ostatak. U periodu prije rata ovo područje je bilo zaštićeno od gradnje industrijskih objekata zbog termomineralne vode koja se pruža u ovom pojasu. Izvor Kiseljak je na nekih 500 do 600 metara odavde“, veli Poljašević.

Protiv najavljene izgradnje je i vlasnik farmi krava i ovaca Nedeljko Radovanović. U blizini njegoveštale već se nalazi gomila starih automobilskih guma.

"To je ružno za vidjeti, a kamoli šta drugo. Ima mjesec dana da se gume slažu tamo. Ni po koju cijenu nećemo dozvoliti da se ovo otvori. To nam je zagađenje veliko“, kategoričan je Radovanović.

XS
SM
MD
LG