Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Varšava: Protest protiv prosvetne reforme


Ilustrativna fotografija

Preko 37.000 učitelja iz cele Poljske danas u Varšavi demonstrira protiv prosvetne reforme.

Konzervativne vlasti ukidaju višegodišnje gimnazije i vraćaju sistem osmogodišnje osnovne škole uz četvorogodišnje licee i petogodišnje srednje tehničke škole.

"Apelujemo na premijerku Beatu Šidlo: Ne uništavajte ovo što imamo! Ono što su zajedno izgradile hiljade učitelja, roditelji, lokalne samouprave, direktori škola, ali pre svega učenici tokom poslednjih 17 godina. Ne uništavajte dostignuća gimnazija", kazao je na mitingu pod parolom "Ne haosu u školama" predsednik Saveza poljskih učitelja Slavomir Bronjaž.

Učitelji smatraju da je reforma pripremana užurbano i haotično, plaše se da će ukidanje gimnazija i reforma doneti masovno otpuštanje.

Današnji protest i eventualni štrajk podržale su lokalne vlasti zato što će one podneti visoke troškove reforme.

Jedan od učitelja iz Varšave upozorio je na mitingu da će samo u Varšavi reforma koštati 47 miliona evra što je suma za koju bi se moglo otvoriti šest novih škola ili 20 obdaništa.

"Nema pristanka na mračnjaštvo. Zahtevamo poštovanje. Bez dijaloga se ne uvode nikakve reforme", kazao je Jan Guz, lider poljskih sindikata OPPZ koji podržavaju učitelje.

Učitelji se bune i zbog toga što se zbog prosvetne reforme o kojoj će Sejm poljskog parlamenta odlučivati 29. novembra, novi udžbenici pripremaju užurbano i stihijski, kako kažu: "na kolenu".

Demonstranti su kancelariji predsednika Andžeja Dude uručili peticiju s apelom da stavi veto na prosvetnu reformu, ako je parlament usvoji, i u povorci se uputili pred Sejm da tamo naprave "brdo školskih kreda" koje se doneli.

XS
SM
MD
LG